INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A Klik megkapja a 17 milliárdot napokon belül

Infostart / InfoRádió
Pölöskei Gáborné vezeti március 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Klik számláján már a jövő héten ott lesz az a 17 milliárd forint, amelyet hiányként halmozott fel az iskolafenntartó - nyilatkozta Palkovics László az InfoRádiónak.

A Kliket március elsejétől vezető Pölöskei Gáborné miniszteri biztosként az intézményrendszer szakmai átalakításában is részt vesz majd, az intézményfenntartó gazdálkodási és szervezeti problémáinak megoldását, és az új struktúra kialakítását pedig szintén miniszteri biztosként Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja felügyeli. Palkovics László az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, az új feladatokhoz új vezetőkre van szükség.

Mint mondta: ha másként akarják működtetni a szervezetet, akkor március 1-től új szemléletű vezetőkre van szükség.

Az államtitkár a Klik átalakításáról azt mondta, tartják magukat a kedden bejelentett határidőhöz, vagyis egy héten belül megoldást találnak az iskolafenntartó pénzügyi problémáira.
 
A Klik számláján már a jövő héten ott lesz az a 17 milliárd forint, amelyet hiányként halmozott fel az iskolafenntartó - jelentette ki Palkovics.
 
Palkovics László hozzátette, az iskolafenntartó most erősen centralizált szervezet, ezért a vásárlások gyorsításában a közbeszerzések hatékonyságának javítása mellett a Klik szervezeti átalakítása lesz az egyik elem.
 
Jó megoldás lehet, hogy az iskolák működését egyszerűsítsék, például a megyékhez, vagy városokhoz rendelve bizonyos ügyek intézését.
 
Az államtitkár azt mondta, bízik abban, hogy a tárcánál létrehozott Köznevelési Kerekasztal és a Civil közoktatási Platform szereplőinek javaslatai előbb-utóbb találkoznak, mert nincs két oktatásügy. Palkovics László a kerekasztal munkájából kivonuló szakszervezeteknek az üzente, a gondokról nem az utcán kell tárgyalni.

A címlapról ajánljuk