eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tombol a belvíz a Balatonnál

Harmadfokú a belvízvédelmi készültség a Balatonnál, a tó vízszintje továbbra is 130 centiméter. A vízeresztés folyamatos a Sió-zsilipen - mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az InfoRádiónak.

"Az érvényes üzemelési szabályzat szerint most már 120 centiméter lenne a Balaton maximális szabályozási vízszintje, ezért több mint két hete 123 centinél elkezdtük a vízeresztést, ami folyamatosan tart, pillanatnyilag 40 köbméterrel eresztünk le a Balatonból" - mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az InfoRádiónak.

Hozzátette: a balatoni vízszint maximumát 110 centiről emelték 120 centiméterre, ez két éves próbaüzemre szól.

"Ez azt jelenti, hogy 2 éven keresztül folyamatos monitoringot építünk ki és megfigyeljük a Balaton teljes vízgyűjtő rendszerét. Feltérképezzük mindazokat a problémákat, ahol gondok jelentkezhetnek és meghatározzuk azokat a műszaki beavatkozásokat, amik ahhoz szükségesek, hogy tartósan 120 centiméteres maximális vízszinten tudjuk tartani" - hangsúlyozta a vízügyi igazgatóság vezetője.

Mint mondta, a szabályozási sáv év közben változik. A tavaszi időszakban csak májusig tart a 120 centiméter, hiszen ezt követően a párolgás már olyan jelentős a Balatonnál, a nyári csapadék fajlagosan pedig olyan kevés, hogy sok éves átlagban legalább 40 cm a vízszint csökkenése májustól augusztusig.

"Ahhoz, hogy a mennyiséget növeljük, a Balaton teljes vízgyűjtő területét kell megvizsgálni. Pillanatnyilag a Kis-Balatonon is másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, és a déli területen is harmadfokú a készültség" - jegyezte meg Csonki István.

A vízügyi igazgatóság vezetője hozzáfűzte: a vízgyűjtőn sok csapadék hullott le február hónapban, a sok éves átlag háromszorosa, amit most kezelniük kell.

"Úgy kell levezetni a többletet, hogy máshol ne okozzon problémát, gondolok itt a Siómentére, a Kapos és a Duna vízgyűjtőjére. Úgy kell leengednünk, hogy folyamatosan nézzük, az alsó szakaszon milyen belvíz helyzet alakult ki és ennek függvényében tudunk tovább nyitni a Sió-zsilipen. Pillanatnyilag ezt a 40 köbmétert bírja el a rendszer nagy biztonsággal. Amennyiben megváltozik az időjárás vagy könnyebb lesz a helyzet a déli területeken, akkor az intenzitás növelésére is lesz lehetőség" - hangsúlyozta Csonki István.

Mint mondta, mindenképpen át kell építeni a csatornarendszereket, és ennek most a mértékét kell pontosan meghatározni.

"Azoknak a déli parti településeknek a vízszintje, amelyek kiépültek a vasút és a Balaton között, nem felel meg még a 100 centis előírásnak sem. De nemcsak a belterületi vízelvezetésről van szó, hanem a Balatonba torkolló déli vízfolyásokról is, hiszen azokból is jelentős csapadékmennyiség jön ilyenkor a Balaton felé." - fogalmazott Csonki István.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×