eur:
388.61
usd:
360.99
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Már gondokat okoz a Balaton magas vízszintje

A Balatonnál harmadfokú, míg a Kis-Balatonnál másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a rendkívüli mennyiségű februári esőzések miatt. Napok óta nem sikerül 130 centiméternél alacsonyabbra csökkenteni a vízszintet, mivel a Sió-zsilipen való vízeresztést nem lehet fokozni a Sió menti belvizek és a Kapos áradása miatt - közölte Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármesterének közlése szerint a Balaton magas vízszintje miatt - erős északi szél esetén - a tóból visszafelé folyik a parti árkokban a víz. A település 22 utcájában már több mint száz ingatlan kertje áll vízben, de eddig a házakba nem tört be. Mint kifejtette, több délnyugat-balatoni, mélyebben fekvő település is hasonló gondokkal küzd. Hozzátette, nincs ellenükre, hogy a Balaton szabályozási vízszintmaximumát 110 centiméterről 120 centiméterre emeljék, miként az a tervekben szerepel. Ehhez azonban biztosítani kell a műszaki feltételeket, hiszen a települések csatornarendszerei és vízelvezető árkai még a 100 centiméteres szabályozási szinthez épültek ki.

A polgármester megjegyezte, Balatonfenyves 350 millió forintos támogatásért pályázik, hogy nagystrandja működőképes maradhasson tartósan magasabb vízszint esetén is, a beruházás egyebek között feltöltéssel és az árkok átalakításával jár.

Csonki István kifejtette, immár jogerősen 120 centiméter a Balaton szabályozási vízszint-maximuma egy kétéves próbaüzem ideje alatt. Februárban a sokéves csapadékátlag háromszorosa hullott a Balaton vízgyűjtő területére, ráadásul nem hó formájában és fagyott talajra, ezért rendkívül nagy lett a lefolyás. Emiatt emelkedett 130 centiméterre a vízszint.

2014 őszén volt ennél magasabb is, akkor a mintegy nyolc hónapos vízeresztés ellenére is elérte a 135 centimétert. A magas vízállás tartós, erős északi szél esetén okozhat gondot, ha az megbillenti a víztükröt. Jelenleg is folyamatos a vízeresztés a Sió-zsilipen, azonban az intenzitást egyelőre nem tudják fokozni, hiszen tekintettel kell lenni a Sió-csatorna mentén gazdálkodókra és a térség egyéb vízkormányzási feladataira is.

Jelenleg a tó vízgyűjtőjéről hasonló mennyiségű víz folyik a Balatonba, mint amennyit onnan le tudnak ereszteni a Sió-csatornán (40 köbméter/másodpercenként), így várhatóan eltart még pár napig, mire beindulhat az érdemi apadás - mondta az igazgatóság vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×