INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Késéssel kezdett a köznevelési kerekasztal

Infostart / InfoRádió
Mintegy 15 perces késéssel kezdődött kedd reggel a köznevelési kerekasztal. Az InfoRádió helyszínen tartózkodó tudósítója azt jelentette, hogy mintegy negyvenen vesznek részt a tanácskozáson.

A kedd reggeli munka ügyrendi témák tisztázásával kezdődött - mondta az InfoRádió helyszínen tartózkodó tudósítója. A hétoldalú tárgyalóasztalnál a terület aktuális kérdéseit, problémáit tekintik át. A kerekasztal első ülését Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere vezeti.

A kerekasztalra meghívást kapott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége.

A résztvevők a kezdeti időszakban várhatóan kéthetente üléseznek majd.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében elmondta, a megbeszélésen jelen van a tárca vezetése, szakértőként a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója, a fenntartói oldalról a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet képviselője - írja az MTI.

A tudományos és pedagógusképző oldalt az MTA közoktatási elnöki bizottsága és a Magyar Művészeti Akadémia, valamint az Eszterházy Károly Főiskola képviseli. A munkavállalói érdekképviseleti oldalról a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete vesz részt az egyeztetésen.

Meghívták a Pedagógusok Szakszervezetét is - jelezte a miniszter, hozzátéve: a tömörülés az alakuló ülésen nem vesz részt. Balog Zoltán emiatt sajnálatát fejezte ki és azt mondta, várják őket a tárgyalóasztalhoz.

A miniszter elmondta: köznevelési szakmai szervezeti oldalról az Országos Köznevelési Tanács, a Nemzeti Pedagógus Kar, munkaadói oldalról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, szülői oldalról a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a diákok részéről a Magyar Ifjúsági Konferencia jelent meg, és képviseltetik magukat a szaktárcák szakértői is.

Palkovics László oktatási államtitkár az MTI-nek korábban azt mondta: konstruktív szakmai munkát vár a köznevelési kerekasztaltól, amelyen tárgyalni kívánnak szerkezeti, tartalmi kérdésekről, a pedagógusokat érintő szakmai ügyekről és a tanulói életút kérdéseiről.

A felsőoktatási kerekasztal mintájára a köznevelési kerekasztal megalakítását az emberi erőforrások minisztere jelentette be január 23-án.

A címlapról ajánljuk