INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Kövér László: Horvátország fontos szövetségese Magyarországnak

InfoRádió / MTI
Horvátország nem csak szomszédja, de fontos szövetségese a régióban, a NATO-ban és az Európai Unióban Magyarországnak - mondta Kövér László házelnök kedden, amikor fogadta a magyarországi látogatáson tartózkodó Miro Kovac horvát külügyminisztert.

Az országgyűlési sajtóiroda közleménye szerint a házelnök megelégedettségét fejezte ki, hogy a január 22-én hivatalba lépett új horvát koalíciós kormány prioritásként határozta meg az elhidegült magyar-horvát politikai kapcsolatok orvoslását.

Kövér László úgy fogalmazott, Horvátország gazdasági partnerként is egyre jelentősebb Magyarország számára.

A megbeszélésen az Országgyűlés elnöke és a horvát kül- és Európa-ügyi miniszter egyetértett abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakításában a nemzeti közösségek integráns tényezőt alkotnak, boldogulásuk fontos fokmérője a kapcsolatok rendezettségének és minőségének - áll a közleményben.

A házelnök a találkozón azt is mondta, folyamatos a kormányzati szándék, hogy az egyre javuló gazdasági lehetőségek függvényében kapjanak támogatást a magyarországi horvátok oktatási és kulturális területen.

"Célunk, hogy a magyarországi horvátok és a horvátországi magyarok szülőföldjükön boldoguljanak nemzeti önazonosságuk megőrzése és fejlesztése mellett" - mondta Kövér László a közlemény szerint.

Miro Kovac megerősítette, hogy a horvát kormány pozitívan viszonyul a horvátországi magyarsághoz és fontos összekötő kapocsnak nevezte a Magyarországon élő horvát és a Horvátországban élő magyar közösséget.

A címlapról ajánljuk