INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Társadalmi érzékenységet erősítő projekt indul a Néprajzi Múzeumban

InfoRádió / MTI
Társadalmi érzékenységet erősítő nemzetközi projekt megvalósításába kezd a budapesti Néprajzi Múzeum: a DiverCity elnevezésű kezdeményezés első szakmai programját csütörtökön tartják.

Az uniós támogatással megvalósuló kétéves projekt célja, hogy a kultúrához való hozzáférés és a múzeumba járás ne kiváltság legyen, hanem olyan hétköznapi gyakorlat, amelyhez mindentől függetlenül bárki hozzáférhet - közölte az intézmény az MTI-vel.

A nemzetközi projekt a kultúrához való hozzáférés egyenlőtlenségeit célozza meg, különösen a hátrányos helyzetű, gyakran alacsony presztízsű lakókörnyezetben élő fiatalokra fókuszálva.

A program első szakmai napján az érdeklődők megismerhetik a projekt korábbi állomásait, workshopokon, beszélgetéseken vehetnek részt. Többek között azokra a kérdésekre keresik majd a választ, hogy miként jelenhet meg a generációk közti párbeszéd és a kulturális sokszínűség a múzeumban, hogyan válhat a látogató résztvevővé is, hogyan jöhet létre egy multigenerációs múzeum, és mi történik, ha a múzeumpedagógia és a nem formális nevelés módszertana találkozik.

A projektben résztvevő szakemberek olyan módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek a kulturális örökséget közérthetően teszik hozzáférhetővé, és a nyitottságot, a személyes érintettséget és a társadalmat alkotó valamennyi csoport fontosságát hangsúlyozzák.

Az Erasmus + európai uniós pályázati program keretében megvalósuló DiverCity projektben 6 európai ország 7 intézménye vagy szervezete vesz részt.

A címlapról ajánljuk