Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Benyújtotta a kormány a költségvetés módosítását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány csütörtökön benyújtotta a parlamentnek a 2015. évi költségvetést módosító törvényjavaslatot, amely az előterjesztést készítő szaktárca szerint a közpénzügyi biztonságot szolgálja.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében ismerteti: a megnövekedett migrációs nyomás miatt növelni kell a felmerülő feladatok ellátására fordított összegeket, miközben a felelősségteljes gazdálkodás jegyében szem előtt kell tartani a költségvetés stabilitását. A 2015. évi büdzsé módosításával a következő hónapokban elegendő forrás áll majd rendelkezésre az esetleges váratlan kiadásokra is.

Az év hátralévő részében a migránshelyzettel összefüggő feladatok további ellátására, az egyéb váratlan helyzetek kezelésére és a releváns kormányzati döntések finanszírozására a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékát 60 milliárd forinttal növelik.

Ebből 30 milliárd forint szolgál még idén kifejezetten az illegális gazdasági bevándorlással összefüggő intézkedésekre. Ehhez kapcsolódóan egyfajta "vésztartalékként" egy új előirányzat (tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások) is létrejön egymilliárd forintos - de túlléphető - keretösszeggel, azonnali reagálást lehetővé téve az esetlegesen felmerülő újabb kiadások teljesítéséhez - írja közleményében a szaktárca.