INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Lefegyverezték a Magyarországra érkező horvát rendőröket, vagy mégsem?

InfoRádió / MTI
A horvát rendőrség közölte péntek este: nem igaz, hogy a magyar hatóságok őrizetbe vették és lefegyverezték volna a migránsokat vonaton Magyarbólyba kísérő horvát rendőröket. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: a mozdonyvezető őrizetbe vétele mellett lefoglalták a vonatot, a negyven horvát rendőrt pedig lefegyverezték.

"Nem volt sem őrizetbe vétel, sem lefegyverzés. A két ország rendőrsége előzőleg megállapodott egymással a kíséretről" - mondta Jelena Bikic rendőrségi szóvivő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Az este 36 rendőr visszatért Horvátországba - tette hozzá.

Kovács Zoltán, a magyar kormány szóvivője előzőleg a baranyai Beremenden tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: amellett, hogy mintegy ezer illegális migráns érkezett pénteken vonaton Horvátországból Magyarországra, egy nagyon súlyos határincidens is történt: a migránsok kíséretében értesítés nélkül negyven horvát rendőr is Magyarbólyba érkezett, az eset határsértés és több bűncselekmény gyanúját is felveti. Megjegyezte, hogy az ügyben vizsgálat indult, a szerelvény vezetőjét őrizetbe vették, a magyar rendőrök a horvát kollégáikkal szemben is intézkedtek.

Ugyancsak a sajtótájékoztatón Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: példátlan, hogy mintegy ezer migráns vasúton, felfegyverzett horvát rendőrök kíséretében, bejelentés nélkül érkezzen Magyarországra. Hangsúlyozta: a mozdonyvezető őrizetbe vétele mellett lefoglalták a vonatot, a negyven horvát rendőrt pedig lefegyverezték.

A címlapról ajánljuk