eur:
395.11
usd:
372.27
bux:
66442.56
2024. április 16. kedd Csongor

Mi lesz a Déli pályaudvarral?

A Déli pályaudvar jövőjét vizsgálja a szakminiszter a kormány kérésére. A leendő hasznosítás szempontjából különösen fontos lehet, hogy egyelőre az az alagút megcsúszott támfalának ideiglenes helyrehozatalát sem kezdték meg.

A Déli pályaudvar sorsa a következő hetekben dőlhet el - múlt szerdán került a kormány elé a budai főpályaudvar jövőjének ügye, Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta, a kormány felkérte "a nemzeti fejlesztés minisztert, hogy vizsgáljon meg minden lehetőséget és folytasson minél szélesebb körű konzultációt ebben a kérdésben a társadalmi, a civil, az önkormányzati és a gazdasági szférában egyaránt".

Hosszú évek óta rendszeresen előkerül a sajtóban, hogy megérett a funkcióváltásra az értékes ingatlanon, Buda egyik legforgalmasabb területén álló, felújításra szoruló, idén 154 éve megnyitott Déli pályaudvar.

Az épületegyüttes állapotán túl rendeszesen érvként hangzik el, hogy a többi főpályaudvartól eltérően, amelyek 4-5 vágányon közelíthetők meg, a Délibe Kelenföldtől az alagút északi bejáratáig mindössze irányonként egy-egy sínpáron közlekedhetnek a vonatok.

A Déli pályaudvar kiemelt szerepe a 4-es metró beindulásával is csökkenni látszik, 2011-ben a városháza városfejlesztésért felelős akkori főpolgármester-helyettese, Hutiray Gyula is beszélt az új metró beindulása utáni lehetséges funkcióváltásról, amit akkor a főváros részéről támogathatónak nevezett - hozzátéve, hogy mindez a MÁV és az állam megegyezésén múlik.

Tavaly szeptemberi sajtóhír szerint a Fővárosi Önkormányzat arra készült, tanulmányt készíttet a Déli pályaudvarhoz kapcsolódó vasúti terület egy részének esetleges funkcióváltásáról.

Az alagút támfalának megcsúszása, a helyreállítás jelentős költsége és a tetemes kár azonban változtathatott a közép távú terveken. Sokáig arról beszéltek, heteken-hónapokon belül újraindulhat a vonatközlekedés a Déliben, a vizsgálatok után megkezdik az ideiglenes, majd a végleges helyreállítást az alagútnál.

Azonban a kivitelezőt és a munkálatokat bemutató február 20-ai sajtótájékoztatót pár órával az esemény előtt lemondták, és beszámolók szerint azóta sem kezdődött meg a munka. Az okokról későbbre ígértek tájékoztatást.

Közben bejelentették, a BKK kelenföldi ügyfélközpontjában már MÁV jegyek és bérletek is kaphatók, hogy így csökkentsék a pályaudvari MÁV-pénztárak leterheltségét.

A vasúttársaság sajtóosztálya a Déli pályaudvar sorsával, részbeni vagy teljes újranyitásának esélyeivel kapcsolatos kérdéseinkkel a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz irányított. A tárca válaszlevelében azt írta, a kormány február 25-ei ülésén kérte föl a nemzeti fejlesztési minisztert a Déli pályaudvar jövőjével kapcsolatos, széleskörű vizsgálat lefolytatására, a minisztérium ennek eredményéről a későbbiekben tájékoztatja a sajtót.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×