eur:
394.12
usd:
365.76
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Folytatódhat a közműcégek átvilágítása - a nap hírei

A vízszolgáltató és a hulladékszállító cégek számlázási, mérési gyakorlatát is felülvizsgálná a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Március elsejétől kell megkezdeniük az elszámolást a devizahiteles ügyfeleikkel a pénzügyi intézményeknek.

A vízszolgáltató és a hulladékszállító cégek számlázási, mérési gyakorlatát is felülvizsgálná a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a HírTV-nek azt mondta: a gáz- és a villamosenergia-szektort már átvilágították, az állami kézbe került Főgáznál a számlázás és a mérés manipulálására utaló adatokat találtak. A fideszes politikus szerint a vállalat számos esetben 20-30 százalékkal többet számlázott a társasházaknak, amikor pedig azok a pontosabb mérés érdekében óracserét kértek, azt elutasította. Lázár János hasonló visszaéléseket gyanít a vízszolgáltatás és a szemétszállítás területén is.

Március elsejétől kell megkezdeniük az elszámolást a devizahiteles ügyfeleikkel a pénzügyi intézményeknek.Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban úgy fogalmazott: jövő héttől minden devizahiteles ügyfél számára kézzelfoghatóvá válik, hogy a bankoknak vissza kell adniuk a tisztességtelen, egyoldalú szerződésmódosításból és az árfolyamrésből származó bevételüket. A jelzálogalapú devizahiteleseknek március 2-a és április 30-a között kell megkapniuk a pénzintézet tájékoztató levelét az elszámolás és a forintosítás részleteiről, míg a nem jelzálogalapú hitelek felvevői az elszámolásról kapnak majd tájékoztatást.

Átalakul március elsejétől a szociális támogatási rendszer. A jövedelemkompenzáló támogatásokat ezentúl nem az önkormányzatok, hanem a járásokon keresztül az állam fizeti ki, csakúgy, mint a szociális segélyt felváltó foglalkoztatást helyettesítő támogatást, amely a közfoglalkoztatásból kimaradóknak jár. Megszűnik az összes önkormányzati támogatási és segélyezési forma, ezeket mostantól egységesen települési támogatásnak nevezik majd. Átalakul számos egészségügyi háttérintézmény is. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet átalakításával elkezdi működését az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Többletfeladatokat kap az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, több intézmény összevonásával létrejön az Országos Közegészségügyi Központ, valamint a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet. Az egészségügyért felelős államtitkárság szerint a változásokkal megszűnnek a párhuzamosságok, egyszerűsödik az egészségügyi ágazat háttérintézményi rendszere.

Sikkasztás gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozás indult a Buda-Cash-ügyben - mondta Bánáti János, a brókerház vezérigazgatójának ügyvédje a HírTV-nek. Hozzátette: a brókerház vezetőit még nem hallgatta ki a rendőrség. A jegybank kedden függesztette fel a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki az intézményhez, mert a gyanú szerint a cég az elmúlt 10 évben valamennyi adatszolgáltatását meghamisította és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti a 100 milliárd forintos nagyságrendet A Magyar Nemzeti Bank betét kifizetési korlátozást rendelt el a céggel összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális bankcsoporthoz tartozó pénzintézeteknél is, emellett büntető feljelentést tett az ügyben.

Etikai chartát és választási kódexet fogadott el a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. A charta egyebek mellett rögzíti, hogy a hallgatói érdekképviseletet ellátó hallgatóknak tiszteletben kell tartaniuk önmaguk és mások emberi méltóságát. Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke a Dunaújvárosban tartott közgyűlés után elmondta: a május 6-án hatályba lépő charta azt is előírja, hogy az érdekképviseletet ellátó hallgatók tanúsítsanak olyan magatartást, amely nem csorbítja a felsőoktatási intézmény vagy szervezet tekintélyét. A hallgatói érdekképviseletet ellátó hallgatóknak el kell utasítaniuk az erőszakos és sértő megnyilvánulások minden formáját.

Moszkvában a nyílt utcán lelőtték az orosz demokratikus ellenzék egyik vezetőjét. Az 55 éves Borisz Nyemcov Vlagyimir Putyin egyik legkeményebb bírálója volt. Egy független orosz tévécsatorna szerint arra készült, hogy bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében. Vlagyimir Putyin orosz államfő provokatív bérgyilkosságnak nevezte a történteket. Az orosz ellenzéki pártok, az amerikai, a francia és az ukrán elnök, valamint a német kancellár is elítélte a történteket. Vasárnap ellenzéki gyászmenetet tartanak Moszkvában Borisz Nyemcov emlékére. A jogszabályok ellenére a hatóságok engedélyezték a felvonulást. 

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×