eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A perui gasztronómia csúcsa mutatkozik be Budapesten

Magyarországra látogatott Roberto Ortiz, a perui konyha világviszonylatban egyik legjobb séfje, a Michelin-csillagos londoni Lima étterem főszakácsa, hogy különleges gourmet vacsora keretében mutassa be hazája gasztronómiai hagyományait és a vidéki perui konyhát újraértelmező fogásait.

Roberto Ortiz karrierjét Limában kezdte, majd London legjobb konyháiban folytatta. A perui konyhát bemutató csütörtöki sajtóbeszélgetésen az Amazonas vidékéről származó séf elmondta, hogy konyhaművészetének alapját a perui hagyományok, az édesanyja konyhájában eltanult ízek adják, ezeket kreatívan ötvözi saját technikájával és nemzetközi tapasztalataival.

Peru különleges természeti adottságai miatt rengeteg változatos alapanyagot kínál: csak burgonyából több ezer fajta terem az országban, a gyümölcsök, zöldségek változatossága is egyedülálló. Ortiz elmondása szerint a szinte csak Peruban termő növények ma már a világon egyre több helyen elérhetők és megvásárolhatók, így londoni konyhájában sem kell hiányolnia a "leginkább perui" ízeket. A séf ugyanakkor elmondta, számára fontos, hogy elsősorban helyi alapanyagokat használjon fel fogásaihoz, így éttermében elsősorban helyi gazdák termékeiből készíti a perui ételeket, a különlegesebb hozzávalókat is Európán belülről igyekszik beszerezni.

A perui gasztronómiára nagy hatással voltak az évszázadok során az országba érkező és betelepülő népcsoportok: kínaiak, japánok, olaszok, spanyolok és angolok. Mindegyik ország képviselői hozták magukkal konyhájuk sajátosságait, alkalmazva a helyi rendkívül változatos alapanyagokra.

Roberto Ortiz Magyarországon az olasz konyha egyik nagy alakjával, Leonardo di Clementével, a budapesti Four Seasons Hotel olasz séfjével közösen összeállított hatfogásos vacsoráját mutatja be a szombati Black Table gourmet vacsora keretében, amelynek vendégei a perui gasztronómia jellegzetességei közül megízlelhetik például a tengeri keszeg cevichét canchita kukoricával, a perui nemzeti ételnek számító marha pachamancát cuzcói kukorica parféval, friss ricotta sajttal és quinoával. Desszertként a Peruból érkezett alapanyagból készült Nasca csokoládé mousse-t szolgálnak fel praliné szorbéval.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×