INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Vasárnap lehet jogerős a veszprémi választás eredménye

InfoRádió / MTI
Amennyiben nem érkezik jogorvoslat a Veszprém megyei 1-es számú országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága (oevb) csütörtöki eredménymegállapító döntése ellen, vasárnap délután jogerőre emelkedik a veszprémi időközi választás eredménye.

A testület a külföldön leadott szavazatok összeszámlálása után határozatában megállapította, hogy a választás eredményes volt: a mandátumot Kész Zoltán (független) nyerte, rá 14 012 szavazat érkezett, Némedi Lajos (Fidesz-KDNP) 11 113 szavazatott kapott, Varga-Damm Andrea (Jobbik) 4642, Gerstmár Ferenc (LMP) 1504, Bősze Ferenc (független) 918, Horváth Lajos (független) 223, Kásler Árpad (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt) 132, Szentpáli Kolos (Magyar Munkáspárt) 125, Karancsi Tibor (független) 111, Papp András Pál (független) 70, Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) 46, Varga Péter Miklósné (Aquila Párt) 26 voksot kapott. A névjegyzékben 73 674-en szerepeltek, 33 055-en szavaztak, ebből érvényes voks, 32 922 volt.

A határozat ellen vasárnap 16 óráig lehet fellebbezést benyújtani, hivatkozni a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára vagy a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére lehet.

A múlt vasárnapi voksolás a szavazatok 98,91 százalékát számolták össze. Egy szavazókör urnáit nem bontották föl, hogy megvárják és azokba belekeverjék a külföldön leadott voksokat. A külképviseleti szavazatokat csütörtökön egy előre kijelölt szavazókör felbontatlanul lezárt urnáiban lévőkhöz keverték az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt. A szavazatszámláló bizottságnak 409 voksot kellett összeszámlálnia: ebből 37 érkezett a külképviseletekről, és 57-en átjelentkezéssel szavaztak. A szavazatszámláló bizottság 2 érvénytelen szavazólapot talált az urnában.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvet állított ki a választás szavazóköri eredményéről, és mivel így már valamennyi szavazókör eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre állt, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság megállapította az időközi választás eredményét.

A címlapról ajánljuk