INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Czibere: lesz méltányossági ápolási díj

Infostart / InfoRádió
Beleszámít majd a nyugdíjhoz szükséges szolgálati időbe a méltányossági ápolási díj folyósításának időszaka - mondta az InfoRádiónak a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. A törvényi változtatás révén a méltányossági ápolási díj egészségügyi ellátásra is jogosítja az igénylőt. Márciustól ez a díj beolvad az önkormányzatok által nyújtható segélyezés rendszerébe - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény, valamint a települési önkormányzat helyi rendelete teszi lehetővé, hogy március elsejétől az önkormányzatok saját hatáskörükben települési támogatás keretében ellátást biztosítsanak a 18. évét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolását-gondozását végző személynek.

"A szociális törvénybe és a végrehajtási rendeletbe is beemelünk egy olyan további passzust, amely erősíti a méltányossági ápolási díj garanciális elemeit. Ha ennek a mértéke egy meghatározott összeget meghalad, akkor ez szolgálati idő szerző jövedelemnek minősül, tehát mind a nyugdíj szolgálati időbe, mind az egészségbiztosítási jogviszonyba beszámít" - hangsúlyozta Czibere Károly.

Sem az igénylés menete, sem a helye nem változik - tette hozzá a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Rámutatott, hogy az önkormányzatoknak február végéig kell szabályozniuk, kik kaphatnak méltányossági ápolási díjat. A tárca körlevelet küldött valamennyi jegyzőnek, hogy segítséget nyújtson a rendelet elkészítéséhez.

Azt is jelezte: lehet, hogy lesznek olyanok, akik kiesnek az új rendszerből, tehát eddig kaptak méltányossági ápolási díjat, ezután pedig nem. Ennek azonban forrásoldali, pénzügyi, szabályozási okai nem lehetnek - hangsúlyozta Czibere Károly. 

Hanganyag: Gál Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk