eur:
389.68
usd:
361.89
bux:
68428.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Igazságügyi Minisztérium: érthetetlenek a Kúria aggályai

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) érthetetlennek tartja a Kúria alkotmányossági aggályait a polgári perrendtartásról szóló törvény módosításával kapcsolatban. A tárca közleményéből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez, nem derül ki, hogy a Kúria a törvényjavaslat mely részeivel kapcsolatban és milyen kifogásokat fogalmazott meg.

Trócsányi László igazságügyi miniszter február 9-én nyújtotta be az Országgyűléshez a - kormány által január 14-én elfogadott - polgári perrendtartásról szóló törvény módosítását, amely a sajtó-helyreigazítási per mintájára egy új különleges pertípust kíván megteremteni. A javaslat ezen felül a kommunikáció és információtechnológia fejlődésére kíván reagálni: technikai újításai között hatékony eljárási rendelkezéseket kíván bevezetni a polgári törvénykönyv anyagi jogi szabályainak végrehajtására - idézte fel közleményében a tárca.

Mint kiemelték: a cél, hogy a képmáshoz és a hangfelvételhez való személyiségi jog védelme hatékonyabbá váljon, továbbá erősítsék az önkéntes jogkövetést. Ezért a javaslat előírja, hogy a felek a jogvitájukat már a bírósági eljárást megelőzően próbálják meg rendezni. A tervezett új eljárás két szakaszból áll: a pert megelőző előzetes eljárásból, valamint magából a perből. A módosítás lehetővé teszi a bizonyítás mielőbbi lefolytatását, valamint a gyors szankcionálhatóságot - fejtette ki a tárca.

Az IM azt írta megvizsgálta az Országos Bírósági Hivatal és a Kúria észrevételeit, melyek közül néhányat elfogadhatónak tartott és a törvényjavaslatba is beépített. Ugyanakkor kiemelték: a Kúria alkotmányossági aggályait érthetetlennek tartják, figyelemmel arra, hogy a Kúria véleménye nem jelöli meg az alaptörvénynek azt a szakaszát, amelyet a módosítás sértene. Emellett a Kúria észrevételei olyan alkotmánybírósági döntésre sem hivatkoznak, amely az alaptörvény-ellenességet alátámasztaná - fejtette ki közleményében az igazságügyi tárca.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Bár az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat kevesebb mint egy perc alatt kitölthető, ezt elmulasztva mégis évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek. A jó hír az, hogy egyre többen figyelnek oda és egyre kevesebb pénzt hagynak így veszendőbe menni, viszont az átlagos pénztártag továbbra is nagyon messze van attól, hogy teljes egészében ki tudja használni az szja-visszatérítési plafont - közölte az ÖPOSZ.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×