INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Balog személyesen rendelt el vizsgálatot - lapszemle

Infostart / InfoRádió
Balog Zoltán személyesen rendelt el vizsgálatot az ORÖ vitatott pénzköltései miatt - írta a Magyar Nemzet. A Népszabadság arról számolt be, hogy az érdekvédelmi szervezetek szokatlanul egységesen utasítják el a kormány orvosi béremelési elképzeléseit.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: az Emberi Erőforrások Minisztériuma annak ellenére indított vizsgálatot az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajló Híd a munka világába program gyanús pénzköltései miatt, hogy a Miniszterelnökség korábban azt közölte, csak a program befejezése után ellenőrzik a pénzek útját. A lap információi szerint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere személyesen rendelt el vizsgálatot az ORÖ vitatott pénzköltései miatt.

A Népszabadság arról ír, hogy a környezetvédelmi hatóság álláspontja szerint nincs környezeti hatása egy természetvédelmi területre tervezett kalandparknak. Székesfehérváron a tervek szerint a Videoton-pálya szomszédságában, a stadionfelújítási-projekt egyik mellékszálaként létesülne kalandpark.

Az index összeállítást közöl egy gigantikus fekete lyukról, amely a Nap tömegének 12 milliárdszorosa. A jelenség a Földtől 12,8 milliárd fényév távolságban lévő aktív galaxis szívében van, és olyan fényes, mint 420 ezer milliárd Nap együttvéve. A távolsága miatt ugyanakkor a kutatók csupán a fekete lyuk múltját látják.

A Népszabadság arról ír, hogy az érdekvédelmi szervezetek egyértelműen és szokatlanul egységesen utasítják el a kormány orvosi béremelési elképzeléseit, amelynek feltétele a hálapénz elutasítása és a röghöz kötés lenne. A Magyar Orvosi Kamara például leszögezte, hogy bár a hálapénz eltörlésével egyetértenek, a béremelés nem köthető semmilyen feltételhez sem.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: sokszor az utolsó pillanatig várnak a betegek a csípő- és térdprotézis műtéttel, amikor már szinte elviselhetetlen fájdalmaik vannak, holott a beavatkozásra rendszerint egy évet kell várni. A hétvégén konferenciát tartanak a témában, ahol bárki választ kaphat a műtéti eljárással, illetve a rehabilitációval kapcsolatos kérdéseire.

Az index cikkéből kiderül: egy F-35-ös vadászrepülő virtuális kijelzővel ellátott pilótasisakja több mint 160 millió forintba kerül. A pilóta a sisakban 360 fokos képet kap a környezetéről, és mivel a kivetített kép virtuális, a pilótafülke alján is keresztül tud nézni. Az ausztrál kormány 72 darab F-35-ös beszerzését tervezi összesen 2600 milliárd forint értékben.

A Napi.hu a Reuters háttérelemzésére hivatkozva azt írja: Moszkva Magyarországot felhasználva igyekszik megtartani közel monopol helyzetét az európai gázellátásban. Az online gazdasági portál szerint az orosz-török-macedón-szerb-magyar gázfolyosó terve ugyan valójában álom, de arra elég, hogy aláássa más projektek megvalósításának lehetőségét.

A Portfolio összeállítást közöl a március 15-e után vasárnap is kinyitó plázákról. A mozikat üzemeltető plázák nyitva lehetnek a hét utolsó napján, de olyan nagyáruház is akadt, amelyik mozi nélkül is jelezte: nyitva tartanak vasárnap. A plázák stratégiája a hét többi napján a meghosszabbított nyitva tartás lehet.

A Pénzcentrum.hu a spóroláshoz ad tippeket. A havi költségek összeírásánál meglepőbb lehet az a tipp, hogy csak havonta egyszer főzzünk, így az egyszeri bevásárlással elkerülhetjük, hogy sok olyan dolgot vegyünk, amire nincs szükség.

Hanganyag: Domanits András
A címlapról ajánljuk