INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Távdiagnosztikai rendszert szereltek a mentőautókba

Infostart / InfoRádió
Korszerű távdiagnosztikai rendszert vezettek be az Országos Mentőszolgálatnál. Minden mentőautóban van olyan készülék, amivel el tudják küldeni a beteg EKG leletét a kardiológiai központba - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

"Minden mentőautóban van most már olyan készülék, amellyel a helyszínről azonnal el tudjuk küldeni a beteg EKG leletét a kardiológiai központba, ahol egy kardiológus elemzi ezt és visszajelez a kocsinak" - mondta az InfoRádiónak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Mint kifejtette, ez azért nagyon fontos, mert sok esetben mentőápolói szintű mentőegység érkezik a beteghez, és nyilván ők nem tudják az EKG-t megfelelően értékelni, nem is ez a feladatuk. Ugyanakkor fontos lenne tudni, hogy van-e infarktusa a betegnek, mert ha igen, akkor azonnal a szívcentrumba kell őt szállítani és megfelelő ellátást kell kapnia. Ha viszont nem, akkor a területileg illetékes megfelelő kórház a célpont.

Győrfi Pál hozzátette: a rendszer hatékonyságát is javítja ez a készülék, másrészt pedig, és ez a legfontosabb, a betegek szempontjából egy olyan előrelépést jelent, ami remélhetőleg a szívbetegségek időbeli és legmegfelelőbb kezelése irányába mutat.

A szóvivő kiemelte: sokan nem tudják, hogy a magyar mentőellátás sok szempontból világszerte egyedülálló, hiszen a legtöbb országban nincs is orvosi szintű segítség a mentőautókban. Magyarországon hagyományosan vannak olyan mentőautók, amiket mi eset-rohamkocsinak hívunk, ami orvosi szintű ellátást is tud nyújtani a helyszínen, de ez nem lehet igaz nyilván minden mentőautóra. Nem is cél, hiszen az esetek legnagyobb részében a mentőápolói szintű segítség megfelelő lehet. Azonban előfordul, hogy egy mentő gépkocsi van legközelebb a beteghez, mentőápoló érkezik, és ilyenkor nagyon jó leehetőség az, hogy az EKG-t távolról egy orvos tudja elemezni, visszajelez, és máris tudjuk, hogy mi a teendő a beteggel - mondta.

Szerinte az is tagadhatatlan, hogy még egy eset-rohamkocsi esetében is nagyon jól jön az, ha a mentőtisztnek, orvosnak van konzultációs lehetősége és erre ez a Telemedicina, tehát a mobil technológiával küldött jel tökéletes lehetőséget teremt. "Úgyhogy ez egy valóban korszerű és nagyon hasznos fejlesztés" - fogalmazott.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


A címlapról ajánljuk