eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Távdiagnosztikai rendszert szereltek a mentőautókba

Korszerű távdiagnosztikai rendszert vezettek be az Országos Mentőszolgálatnál. Minden mentőautóban van olyan készülék, amivel el tudják küldeni a beteg EKG leletét a kardiológiai központba - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

"Minden mentőautóban van most már olyan készülék, amellyel a helyszínről azonnal el tudjuk küldeni a beteg EKG leletét a kardiológiai központba, ahol egy kardiológus elemzi ezt és visszajelez a kocsinak" - mondta az InfoRádiónak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Mint kifejtette, ez azért nagyon fontos, mert sok esetben mentőápolói szintű mentőegység érkezik a beteghez, és nyilván ők nem tudják az EKG-t megfelelően értékelni, nem is ez a feladatuk. Ugyanakkor fontos lenne tudni, hogy van-e infarktusa a betegnek, mert ha igen, akkor azonnal a szívcentrumba kell őt szállítani és megfelelő ellátást kell kapnia. Ha viszont nem, akkor a területileg illetékes megfelelő kórház a célpont.

Győrfi Pál hozzátette: a rendszer hatékonyságát is javítja ez a készülék, másrészt pedig, és ez a legfontosabb, a betegek szempontjából egy olyan előrelépést jelent, ami remélhetőleg a szívbetegségek időbeli és legmegfelelőbb kezelése irányába mutat.

A szóvivő kiemelte: sokan nem tudják, hogy a magyar mentőellátás sok szempontból világszerte egyedülálló, hiszen a legtöbb országban nincs is orvosi szintű segítség a mentőautókban. Magyarországon hagyományosan vannak olyan mentőautók, amiket mi eset-rohamkocsinak hívunk, ami orvosi szintű ellátást is tud nyújtani a helyszínen, de ez nem lehet igaz nyilván minden mentőautóra. Nem is cél, hiszen az esetek legnagyobb részében a mentőápolói szintű segítség megfelelő lehet. Azonban előfordul, hogy egy mentő gépkocsi van legközelebb a beteghez, mentőápoló érkezik, és ilyenkor nagyon jó leehetőség az, hogy az EKG-t távolról egy orvos tudja elemezni, visszajelez, és máris tudjuk, hogy mi a teendő a beteggel - mondta.

Szerinte az is tagadhatatlan, hogy még egy eset-rohamkocsi esetében is nagyon jól jön az, ha a mentőtisztnek, orvosnak van konzultációs lehetősége és erre ez a Telemedicina, tehát a mobil technológiával küldött jel tökéletes lehetőséget teremt. "Úgyhogy ez egy valóban korszerű és nagyon hasznos fejlesztés" - fogalmazott.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×