eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Visszaemelik a tankötelezettségi korhatárt? - lapszemle

A kormány feljebb emelné a tankötelezettség korábban 16 évre leszállított korhatárát - értesült a Magyar Nemzet. A Népszabadság úgy tudja: szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés négy budapesti színház igazgatói pályázatáról.

Feljebb emelné a kormány a tankötelezettség korábban 16 évre leszállított korhatárát - értesült a Magyar Nemzet. A napilap azt írja: a kormány által elfogadott koncepció szerint a szakképzésben hosszabb lesz a képzési idő, ez pedig indokolja a 2012 őszétől hatályos passzus módosítását. A cikkben arról is szó van, hogy várhatóan csökkennek a szakképzéssel foglalkozó iskolák adminisztrációs terhei miután a KLIK-től a nemzetgazdasági tárcához kerülnek az intézmények.

A Népszabadság úgy tudja: szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés négy budapesti színház igazgatói pályázatáról. Az Örkény Színház, a Kolibri, és a Szabad Tér Színház, valamint a Bábszínház esetében dől el, folytathatják-e a korábbi igazgatók.

Új agyi idegpályát fedezett fel a Magyar Tudományos Akadémia professzora, Acsády László francia és svájci kutatók közreműködésével - számol be róla az Index. Ez az idegpálya alapvető fontosságú a mozgások és a tudat szabályozásában.

Sok milliárd forintos uniós támogatást veszíthet el a főváros a késlekedő beruházások miatt - írja a Népszabadság. A kormány által közreadott lista szerint 11 fővárosi projekt van komoly lemaradásban az uniós szerződésben rögzített határidőhöz képest. S ebben még nem szerepel a négyes metróhoz kapcsolódó beruházásainak 42 milliárdja.

Nincs ínyére a hatóságnak a székely íz címmel a Magyar Nemzet arról ír, hogy tilos a székely eredetre vonatkozó termékmegjelölés a román fogyasztóvédelmi hatóság szerint, amely - miként a napilap fogalmaz - hadjáratot folytat a Székelyföldön előállított termékek, élelmiszerek ellen.

Visszavonták a könyvelők tizedének engedélyét. Az Index szerint lezárult a Nemzetgazdasági Minisztériumban a könyvelői továbbképzés ellenőrzése, és kiderült: az érintett 55 ezer könyvelő közül 7000 nem teljesítette a továbbképzést, ezért a tárca visszavonta engedélyüket.

Akár fél százalékpontot is dobhat Magyarország idei növekedésén, ha az olajár tartósan 60 dollár körül marad - mondta a Portfóliónak adott interjúban a MOL vezető közgazdásza. Zsoldos István megjegyezte: globálisan lassabb növekedés várható, és elképzelhető, hogy emiatt a Fed is később emel majd kamatot az eddig kommunikáltnál.
A kormány nem tervez bérlakás-programot - írja a napi.hu. A cikk szerint bár a hajléktalanok és a fiatalok otthonteremtési támogatásának lehetőségét folyamatosan vizsgálja a kormány, a megoldást azonban mintha csak a vásárlás ösztönzésében vélnék megtalálni. A hajléktalanok meleg ételhez juttatására uniós forrásokat szánnak - derül ki egy írásbeli képviselői kérdésre adott válaszból.

A Pénzcentrum a 10 legkeresettebb szakmáról készített összeállítást. A cikk szerint bár tavaly nőttek az átlagkeresetek, még a hiányszakmákban is sokszor igen alacsony a fizetés. A top tízben szerepel az üzemi- és gyári gépkezelőn túl az értékesítő, a takarító, és a szociális- és egészségügyi dolgozó is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×