INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Visszaemelik a tankötelezettségi korhatárt? - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A kormány feljebb emelné a tankötelezettség korábban 16 évre leszállított korhatárát - értesült a Magyar Nemzet. A Népszabadság úgy tudja: szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés négy budapesti színház igazgatói pályázatáról.

Feljebb emelné a kormány a tankötelezettség korábban 16 évre leszállított korhatárát - értesült a Magyar Nemzet. A napilap azt írja: a kormány által elfogadott koncepció szerint a szakképzésben hosszabb lesz a képzési idő, ez pedig indokolja a 2012 őszétől hatályos passzus módosítását. A cikkben arról is szó van, hogy várhatóan csökkennek a szakképzéssel foglalkozó iskolák adminisztrációs terhei miután a KLIK-től a nemzetgazdasági tárcához kerülnek az intézmények.

A Népszabadság úgy tudja: szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés négy budapesti színház igazgatói pályázatáról. Az Örkény Színház, a Kolibri, és a Szabad Tér Színház, valamint a Bábszínház esetében dől el, folytathatják-e a korábbi igazgatók.

Új agyi idegpályát fedezett fel a Magyar Tudományos Akadémia professzora, Acsády László francia és svájci kutatók közreműködésével - számol be róla az Index. Ez az idegpálya alapvető fontosságú a mozgások és a tudat szabályozásában.

Sok milliárd forintos uniós támogatást veszíthet el a főváros a késlekedő beruházások miatt - írja a Népszabadság. A kormány által közreadott lista szerint 11 fővárosi projekt van komoly lemaradásban az uniós szerződésben rögzített határidőhöz képest. S ebben még nem szerepel a négyes metróhoz kapcsolódó beruházásainak 42 milliárdja.

Nincs ínyére a hatóságnak a székely íz címmel a Magyar Nemzet arról ír, hogy tilos a székely eredetre vonatkozó termékmegjelölés a román fogyasztóvédelmi hatóság szerint, amely - miként a napilap fogalmaz - hadjáratot folytat a Székelyföldön előállított termékek, élelmiszerek ellen.

Visszavonták a könyvelők tizedének engedélyét. Az Index szerint lezárult a Nemzetgazdasági Minisztériumban a könyvelői továbbképzés ellenőrzése, és kiderült: az érintett 55 ezer könyvelő közül 7000 nem teljesítette a továbbképzést, ezért a tárca visszavonta engedélyüket.

Akár fél százalékpontot is dobhat Magyarország idei növekedésén, ha az olajár tartósan 60 dollár körül marad - mondta a Portfóliónak adott interjúban a MOL vezető közgazdásza. Zsoldos István megjegyezte: globálisan lassabb növekedés várható, és elképzelhető, hogy emiatt a Fed is később emel majd kamatot az eddig kommunikáltnál.
A kormány nem tervez bérlakás-programot - írja a napi.hu. A cikk szerint bár a hajléktalanok és a fiatalok otthonteremtési támogatásának lehetőségét folyamatosan vizsgálja a kormány, a megoldást azonban mintha csak a vásárlás ösztönzésében vélnék megtalálni. A hajléktalanok meleg ételhez juttatására uniós forrásokat szánnak - derül ki egy írásbeli képviselői kérdésre adott válaszból.

A Pénzcentrum a 10 legkeresettebb szakmáról készített összeállítást. A cikk szerint bár tavaly nőttek az átlagkeresetek, még a hiányszakmákban is sokszor igen alacsony a fizetés. A top tízben szerepel az üzemi- és gyári gépkezelőn túl az értékesítő, a takarító, és a szociális- és egészségügyi dolgozó is.
A címlapról ajánljuk