INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Száguldjon hibridhajóval a Balatonon!

Infostart / InfoRádió
Idén egy, a tervek szerint pedig összesen négy hibrid meghajtású hajót vesz a Balatoni Hajózási Zrt - mondta az InfoRádiónak a társaság vezérigazgatója. Halmos Gábor hozzátette: az új járművek az eddigi 50 perces utat 20 percre rövidítik.

"Ezek a hajók az átlagos hajó fogalmához képest kis testűek, tizenvalahány méter hosszúak és 22 fő befogadására képesek, viszont gyorsjáratúak: a 40 km/óra sebességet tudja a vízen nyújtani, ami a szárazföldön dupla annyit jelent" - mondta el a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

"Ez egy teljes értékű hibridhajó, a kikötésnél, illetve a visszaérkezésnél szükséges manővereket kimondottan csak az elektromos motorral lehet végrehajtani. A menetben is 10 km/óráig csak az elektromos hajtás működik, afölött kapcsol be a hagyományos dízelmotor, ami a legmodernebb környezetvédelmi technológiáknak megfelel, tehát a kibocsátása, a környezetterhelése szinte minimálisnak mondható" - jelezte Halmos Gábor.

"Ezzel a 40 km/órás sebességgel a jelenlegi menetidőket bőven lerövidíti, tehát egy hagyományos átkelés, ami a menetrendi hajón 40-50 percet vesz igénybe, ezzel a hajóval ez 15-20 percre rövidül" - hangsúlyozta a hajózási cég vezérigazgatója.

"A 2015-ös próbaév lesz, egy ilyen hajó rendszerbe, Fonyód és Badacsony között fog járatot teljesíteni, a tapasztalatok függvényében szeretnénk a flottát 2-3 hajóval felfejleszteni, tehát összesen négy ilyen hajónk lenne 2016 végére" - mondta Halmos Gábor.

"Ennek finanszírozására próbálunk pályázati lehetőségeket is igénybe venni, de az bizonytalan dolog, nincsenek még kiírva és nem is ismerjük a paramétereit, ezért saját erőre támaszkodunk. Még zajlanak a tárgyalások, így konkrét árat nem tudok mondani. Ez egy Nyugat-Európában is egyedülálló és úttörő technológia, az európai árszínvonalnál 30-40 százalékkal olcsóbban tudjuk beszerezni - tette hozzá a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

Hanganyag: Domanits András

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk