INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Óriási gondok a gyermekellátásban - lapszemle

InfoRádió / MTI
A Magyar Nemzet arról ír, hogy óriási gondok vannak a gyermekek ellátásában. A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy sokat késik a szakszervezeti integráció.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy óriási gondok vannak a gyermekek ellátásában. Bár a gyerekek 4-5 százaléka szenved olyan allergiától, ami speciális étrendet követelne, egy felmérés szerint a gyermekdietetikai ellátás több sebből vérzik. A kórházakban 1039 aktív gyermekágyra 15 dietetikus jut. A személyre szabott kezelések szakember- és eszközhiány miatt maradnak el. Ráadásul a főváros hét gyerekkórháza közül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egy intézményben finanszírozza a járóbeteg-szakrendelést.

A Népszabadság internetes oldala arról ír, hogy sokat késik a szakszervezeti integráció, miután megint nemet mondott a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma arra, hogy három szakszervezeti szövetség összeolvadása révén létrehozzák az ország legnagyobb, a köz- és a versenyszférában egyaránt érdekelt konföderációját. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a szombati kongresszusán a küldöttek többsége elutasította, hogy a szervezet feladja az önállóságát és beolvadjon a 2013 decemberben létrehozott Magyar Szakszervezeti Szövetségbe, amelynek a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége is része.

Az Index egyik cikkében arra keresi a választ, hogy tényleg nem hagyja aludni az olvasót az e-könyv. A portál kiemelte, hogy egy korábbi hír szerint az e-könyvek alvászavart okoznak, ezért a nyomtatott papíron kívül mást senki ne olvasson lefekvés előtt. Szakemberek szerint azonban egyáltalán nem mindegy például, hogy I-padről vagy Kindle-ről van-e szó, ezek közül egyik sem e-könyv, ráadásul jobban kímélik a szemet.

A Magyar Nemzet cikke szerint mégsem szűnik meg a roaming-díj. Bár az Európai Unió korábban hozott döntései értelmében elvileg az idei év végén ki kellene vezetniük a mobilszolgáltatóknak a barangolási díjaikat, várhatóan 2018-ig maradnak a külföldi mobilhasználat után fizetendő magas tarifák. Addig csak kisebb kedvezményekkel számolhatnak a felhasználók.

A Népszabadság arról ír, hogy feladhatják a diplomás közmunkások. A lap szerint egy dunántúli intézmény lehet a rekorder ebben a műfajban, ugyanis egyszerre három, felsőfokú végzettséggel rendelkező közmunkást is foglalkoztatott. A lap riportja szerint sok felsőfokú végzettséggel rendelkező munkakereső alig talál szakmájának megfelelő állást, ritka, hogy valakit szakmai előélete vagy kapcsolatai alapján helyeznek el.

Index arról közöl cikket, hogy megfejtették a mexikói drogkartellek titkos kódját. Egy mexikói drogkartell nyereségét kifehérítő hálózat ellen folyik éppen per Chicagóban, a Carlos Parra-Pedroza, alias Don Walt vezette bűnszervezet 100 millió dollárt mosott tisztára a vád szerint. A per során tanúként kihallgattak egy amerikai ügynököt, aki olyan mélyen beépült a drogmaffiába, hogy megadták neki a különféle mexikói bűnbandák által használt titkos kódokat. Az ügynök több kartell összesen 32 tagja ellen tett terhelő vallomást.

A Napi.hu arról készített összeállítást, hogy tavaly több folyt be a költségvetésbe a chipsadóként is ismert népegészségügyi termékadóból, a legnagyobb növekedést az olcsó szörpökre kivetett közteher összege mutatta. Tavaly több mint 5 százalékkal 20,4 milliárd forintra nőtt az egészségtelennek minősített élelmiszerekre kiszabott népegészségügyi termékadóból bevallott összeg. Ez többek között 77 ezer tonna édesség, 267 millió liter üdítő, 33 millió liter energiaital, 3,3 millió liter szörp és 13 ezer tonna sós ropogtatni való forgalma után jött össze.

A Portfolio arról ír, hogy jobb helyzetben van a közép-kelet-európai régió, mint korábban, ha esetleg a görög válság tovább gyűrűzne vagy a görögök kilépnének az eurózónából, de az egyes országok eltérő védettséget élveznek - vélekednek a Merrill Lynch elemzői. A londoni közgazdászok friss anyagukban arra a következtetésre jutottak, hogy Magyarország ellenálló-képessége erősödött a leginkább az elmúlt években.

A Pénzcentrum összeállítása ma arról szól, hogy melyik az a tíz trükk, amellyel a leggyakrabban próbálják átverni a turistákat. Az utazók becsapásának különböző módjairól már sokat hallani, vigyázni kell fotózás közben, egyes városokban a taxisofőrök is megkárosíthatják az utasokat, Európában pedig a vonaton és a metrón sok a zsebtolvaj.
A címlapról ajánljuk