eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Könnyített" hét a parlamentben

Hétfőn és csütörtökön ülésezik a héten az Országgyűlés. A rendkívüli ülésrend miatt már most úgy dolgozik a Ház, mintha a márciustól érvényes két hetes ülésrend második heti munkarendje volna érvényes.

Hétfőn és csütörtökön folytatódik az Országgyűlés pénteken kezdett, háromnapos ülése, ám e rendkívüli ülésrend miatt már most úgy dolgozik a Ház, mintha a márciustól érvényes két hetes ülésrend második heti munkarendje volna érvényes.

A hétfői ülés ugyanis 11 órakor kezdődik, ám a napirend előtti felszólalásokat követően kizárólag az azonnali kérdések és válaszok, valamint a kérdések hangzanak el, ezen felül a hét első felében csak bizottsági ülések várhatók.

Csütörtökön viszont az LMP kezdeményezésére a képviselők négy órás vitát tartanak az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi egyezményről. Az ellenzéki párt az MSZP és Jobbik támogatásával gyűjtötte össze a vita megtartásához szükséges aláírásokat, azzal a céllal, hogy a kabinet képviselői a Ház előtt is beszámoljanak arról, hogy milyen előnyöket remélnek az egyezménytől.

A héten egyébként 37 társadalmi és civil szervezettel egyeztetett Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a transzatlanti megállapodásról.

"A vita során sok minden előjött, de elsősorban az átláthatóság, a transzparencia, az informáltság kérdése merült fel, az Amerikai Egyesült Államok nem teregette ki még mindig minden kártyáját, bizonyos titkolózás van a kulisszák mögött folyó tárgyalásokon, nem nyilvánosak a jegyzőkönyvek és ez nyugtalansággal tölt el bennünket is és a civil és szakmai szervezeteket is" - fogalmazott.

Mikola István úgy vélte, hogy két-három évet is igénybe vehet, mire megszületik a megegyezés az Európai Unió és az Egyesült Államok között, az unió minden tagállama ratifikálja azt és hatályba is léphet a szabadkereskedelmi szerződés.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×