INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Budapesten tanácskozik az analitikai módszerek elitje

InfoRádió / MTI
Budapesten tanácskozik az analitikai és mintavételi módszerek elitje; hétfőn kezdődött ugyanis az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Codex Alimentarius (Codex) Analitikai és Mintavételi Módszerek szakbizottsága (CCMAS) - tudatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a február 23-27. között zajló rendezvénysorozaton a Codex 53 tagországa és 13 nemzetközi szervezet delegációja vesz részt. A szakbizottság fő feladata a vizsgálati módszerek jóváhagyása, szakmai megvitatása, valamint a nemzetközi kereskedelmet elősegítő analitikai és mintavételi irányelvek, útmutatók kidolgozása.

A Codex egy-egy dokumentumának elfogadása éveken át tartó folyamat, melyhez egyszerre akár több szakmai testület aktív közreműködésére is szükség van. A nemzetközi bizottságoknak évente van lehetőségük az ülésezésre.

Az idei ülés legfontosabb célkitűzése a mintavételi és vizsgálati módszerek nemzetközi alkalmazásának alapelveiről korábban elfogadott dokumentumhoz kapcsolódó magyarázatok kidolgozása, kiegészítve a gyakorlati alkalmazást szemléltető példákkal.

Magyarország számára megtisztelő feladat a CCMAS éves ülésének megrendezése, immár 1972 óta. Magyarország ugyanis komoly hangsúlyt fektet az élelmiszer-biztonságra és a vásárlók védelmére, így az ezekkel a témákkal összefüggő nemzetközi munkában is részt vesz. A mostani budapesti fórum megrendezésében szerepet vállalt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - olvasható a közleményben.

A címlapról ajánljuk