eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Budapesten tanácskozik az analitikai módszerek elitje

Budapesten tanácskozik az analitikai és mintavételi módszerek elitje; hétfőn kezdődött ugyanis az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Codex Alimentarius (Codex) Analitikai és Mintavételi Módszerek szakbizottsága (CCMAS) - tudatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a február 23-27. között zajló rendezvénysorozaton a Codex 53 tagországa és 13 nemzetközi szervezet delegációja vesz részt. A szakbizottság fő feladata a vizsgálati módszerek jóváhagyása, szakmai megvitatása, valamint a nemzetközi kereskedelmet elősegítő analitikai és mintavételi irányelvek, útmutatók kidolgozása.

A Codex egy-egy dokumentumának elfogadása éveken át tartó folyamat, melyhez egyszerre akár több szakmai testület aktív közreműködésére is szükség van. A nemzetközi bizottságoknak évente van lehetőségük az ülésezésre.

Az idei ülés legfontosabb célkitűzése a mintavételi és vizsgálati módszerek nemzetközi alkalmazásának alapelveiről korábban elfogadott dokumentumhoz kapcsolódó magyarázatok kidolgozása, kiegészítve a gyakorlati alkalmazást szemléltető példákkal.

Magyarország számára megtisztelő feladat a CCMAS éves ülésének megrendezése, immár 1972 óta. Magyarország ugyanis komoly hangsúlyt fektet az élelmiszer-biztonságra és a vásárlók védelmére, így az ezekkel a témákkal összefüggő nemzetközi munkában is részt vesz. A mostani budapesti fórum megrendezésében szerepet vállalt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×