eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tapolcai választás - Hétfőn kezdődik az ajánlásgyűjtés

Hétfőig mind a 72 ezer érintett választópolgárnak meg kell kapnia az áprilisi időközi országgyűlési választás kitűzéséről szóló értesítőt, a jelöltek hétfőn kezdhetik gyűjteni a választók ajánlásait az április 12-én esedékes voksolásra.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében - Tapolcán és környékén - azért kell időközi választást tartani, mert a választókerület tavaly áprilisban megválasztott kormánypárti képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Az időközi országgyűlési választáson - miként a múlt év áprilisi voksoláskor is - már nem ajánlószelvényeket kell gyűjteniük a választáson indulni szándékozó jelölteknek, hanem ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást.

A jogerősen nyilvántartásba vett pártok és függetlenként induló jelöltek már leadhatták igényléseiket az ajánlásgyűjtő ívekre, de azokat legkorábban hétfőn munkakezdéskor vehetik át, és ezzel kezdetét veszi a két hétig tartó aláírásgyűjtés.

A Nemzeti Választási Bizottság eddig 18 pártot vett nyilvántartásba a választásra. Hétfőn már - mivel a nyilvántartásba vételéről szóló határozat már jogerőre emelkedett - elkezdheti az ajánlásgyűjtést a Magyar Munkáspárt, az Aquila Párt, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, az Origó Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika.

A Magyar Liberális Párt, a Magyar Igazság és Élet Pártja, az Összefogás Párt, a Zöldek Pártja, a Földművelők-, Gazdálkodók, és az Új Élet Rendszerváltó Pártja, a Magyar Demokráciáért és Hazáért Párt, az Összefogás a Civilekért Párt, valamint a Magyarországi Cigányok Fóruma - Összefogás Magyarországért Párt nyilvántartásba vételéről szóló határozat azonban csak hétfőn 16 órakor emelkedik jogerőre - ha addig nem érkezik jogorvoslat - így ezek a pártok legkorábban kedden kezdhetik az ajánlásgyűjtést.

A jelölteket március 9-én 16 óráig lehet bejelenteni az összegyűjtött ajánlások leadásával az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál.

Ajánlásokat, a választópolgárok zaklatása nélkül, bárhol lehet gyűjteni. A törvény azonban tiltja az ajánlás gyűjtését az ajánló és a gyűjtő munkahelyén munkaidőben vagy munkavégzése közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél, a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben.

Tilos ajánlást gyűjteni közösségi közlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, felsőoktatási és köznevelési intézményben, valamint egészségügyi szolgáltató helyiségeiben is.

A választópolgároknak figyelniük kell arra, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, és fel van tüntetve rajta az aláírásgyűjtő polgár neve és aláírása. Emellett a választáson csak azok vehetnek részt - tehát csak azok ajánlhatnak érvényesen jelöltet - akiknek a választókerületben van az állandó lakóhelyük.

Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, április 4-éig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Az időközi országgyűlési választáson is lehetőség van arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületen belül lehet egyik településről a másikra átjelentkezni. Az átjelentkezési kérelmeket április 10-én 16 óráig lehet benyújtani.

Az időközi voksolás 60 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Ábrahámhegy, Ajka, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonederics, Balatonrendes, Bazsi, Bodorfa, Csabrendek, Dabronc, Gógánfa, Gyepükaján, Gyulakeszi, Halimba, Hegyesd, Hegymagas, Hetyefő, Hosztót, Kapolcs, Káptalanfa, Káptalantóti, Kékkút, Kisapáti, Kővágóörs, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Megyer, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nagyvázsony, Nemesgulács, Nemeshany, Nemesvita, Nyirád, Öcs, Pula, Pusztamiske, Raposka, Révfülöp, Rigács, Salföld, Sáska, Sümeg, Sümegprága, Szentbékkálla, Szentimrefalva, Szigliget, Szőc, Taliándörögd, Tapolca, Ukk, Uzsa, Veszprémgalsa, Vigántpetend, Zalaerdőd, Zalagyömörő, Zalahaláp, Zalameggyes, Zalaszegvár választói.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×