eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Trócsányi: a kormány célja hatékony polgári perrendtartás létrehozása

A kormány célja hatékony és korszerű polgári perrendtartás létrehozása - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter a jogszabály koncepcióját bemutató konferencián pénteken Szegeden.

Az új polgári perrendtartás előkészítése 2013-ban kezdődött el, az elkészült koncepciót pedig január közepén tárgyalta meg a kormány - mondta a miniszter. Hozzátette: a tervezet azokat az irányvonalakat rögzíti, amelyek alapján a normaszöveg megszülethet.

A kormány döntött arról, hogy önálló, elkülönült közigazgatási perrendtartást alakítanak ki, amely tervezete az év végéig elkészülhet, és ezzel párhuzamosan újra kell gondolni a közigazgatási eljárásra vonatkozó szabályokat is - tudatta politikus.

Wopera Zsuzsa miniszteri biztos előadásában kifejtette, a korszerű, a nemzetközi gyakorlatnak és elvárásoknak megfelelő eljárásokat csak szerkezetében és tartalmában megújult polgári perrendtartás képes biztosítani.

Az egyetemi tanár hangsúlyozta, a koncepció a perkoncentráció és az együttműködés elvén alapul. A tervezet célja, hogy a jogvita tartalma minél korábban tisztázódjon, a döntéshez szükséges tények és bizonyítékok a lehető leghamarabb a bíró rendelkezésére álljanak. Ennek megfelelően az osztott - a perelőkészítő és a konkrét tárgyalási szakaszra bontott - perszerkezetet támogatja.

Az alacsonyabb pertárgyértékű, egyszerűbb megítélésű ügyekben első fokon a járásbíróságok döntenétek. Ezekben az eljárásokban hangsúlyos, de nem kizárólagos szerepet kapna a szóbeliség - tudatta a szakember.

Az összetettebb, magasabb pertárgyértékű ügyeket a törvényszéken tárgyalnák. Ezekben a perekben általános szabály lenne a jogi képviselet, melyet ügyvéd, jogtanácsos vagy adott esetben szabadalmi ügyvivő láthatna el, és elsődleges lenne az írásbeliség - közölte a miniszteri biztos.

A koncepció a perorvoslati eljárásban nem tervez jelentős változásokat, szűkítené azonban a felülvizsgálat lehetőségét elsősorban azokra az ügyekre, melyeknek az egyedi eseten túlmutató jelentősége van - tudatta Wopera Zsuzsa.

Az új polgári perrendtartás a csoportpereket az európai uniós elvárásoknak megfelelően szabályozná - közölte a szakember.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×