INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Tovább csökkent a belvízzel elöntött terület

InfoRádió / MTI
Tovább csökkent a belvízzel elöntött terület Magyarországon, 83,5 ezer hektár van víz alatt, egy szakaszon még mindig harmadfokú készültség van érvényben - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken az MTI-vel.

Mint írták, kilenc vízügyi igazgatóság területén 36 belvízvédelmi szakaszon van készültség: egy szakaszon harmad-, tizenhét szakaszon másod-, tizennyolc szakaszon pedig elsőfokú. 83,5 ezer hektár van víz alatt, ebből vetés és szántó csaknem 46 ezer hektár.

A csapadékmentes időjárás, az éjjeli fagyokat felváltó, tavaszias napsütés kedvezően befolyásolja a belvízvédekezést a szolnoki vízügyi igazgatóság térségében, így a napokban erőteljesen csökkent a vízzel borított terület. Csütörtök délután óta az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából már csak négyen van belvízvédelmi készültség: a cibakházi és a jászberényi szakasz továbbra is másodfokú készültséget tart fenn, a karcagi és a jászkiséri pedig elsőfokút. A hétvégén várhatóan több helyen mérsékelhető, illetve megszüntethető a védelmi készültség. Az igazgatóság területén 5700 hektárt borít belvíz.

A szegedi vízügyi igazgatóságnak még mindig mind a nyolc belvízvédelmi szakaszán működnek a szivattyútelepek. Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület a szivattyúzások, a belvízvédelmi intézkedések és az elmúlt napok kedvező időjárásának hatására csökkent. Ott jelenleg több mint 40 ezer hektárt borít víz, továbbra is Csongrád megyében a legnagyobb a belvízzel elöntött terület, csaknem 31 ezer hektár van víz alatt - közölte a vízügyi igazgatóság.

A címlapról ajánljuk