INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Félszáz itthoni program az Európa ifjúsági fővárosa keretében

Infostart / InfoRádió
Kolozsvár 2015-ben az Európa ifjúsági fővárosa címet viseli, ám nem csupán a határon túl, hanem a magyar fővárosban is rendeznek az eseményhez kapcsolódó programokat. Csütörtök este nyitották meg az esemény budapesti központját a Mathias Corvinus Collegiumban.

Kolozsvár az erdélyi magyarság fővárosa, szellemi, kulturális központja - mondta Martonyi János volt külügyminiszter. A város múltjában és jelenében is vannak fájó és boldog pillanatok, de Kolozsvárnak mindenek előtt jövője van - tette hozzá a város szülöttje, volt tárcavezető.

Kolozsvár 2015-ben az Európa ifjúsági fővárosa címet viseli, a programsorozat keretében csütörtök este megnyílt az esemény budapesti központja. A Mathias Corvinus Collegiumban idén mintegy félszáz programot tartanak, köztük kurzusokat, konferenciát, kiállításokat a kolozsvári ifjúsági főváros eseményeihez kapcsolódva. Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármester a város kulturális-etnikai-vallási sokszínűségéről, illetve arról beszélt, a majdnem félmilliós lakosú város 11 egyetemére és főiskolájára 100 ezer diák jár. A magyar közösségnek pedig meghatározó szerep van a város szellemi életének pezsgésében - tette hozzá a város alpolgármestere.

Prőhle Gergely az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára azt mondta, sokan úgy tekintenek a határon túli magyarságra, mint akik valami furcsa hagyományőrző szerepet vállaltak volna, rezervátumban élnének az anyaországhoz képest.

A Kolozsvár 2015 - Budapest Központ megnyitóján bemutatták azt 4 román és 4 magyar szerző által írt, fele részben románul, fele részben magyarul megjelent kötetet, amely az egykori külügyminiszter, író, grafikus, díszlet- és kosztümtervező, színpadi rendező Bánffy Miklós életébe enged betekintést. Martonyi János az 1921-1922 közötti tárcavezetőt a XX. század egyik legkiemelkedőbb magyar politikusának nevezte, aki munkájával és életével az európai történelem későbbi, boldogabb szakaszának, és Közép-Európa 1989 utáni időszakának nyitott utat.

Hanganyag: Király István Dániel

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk