eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin

FHB: látványos változások az ingatlanpiacon

2014-ben nőttek a lakásárak, és várhatóan idén is nőni fognak - mondta az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. Tokodi Gábor szerint az idén további hajtóerő lesz a lakáspiacon a régi nevén szocpol kibővítése és a devizahiteles elszámolás is.

"Az országos adatok alapján az ingatlanok értéke közel 4 százalékkal növekedett, ez reálértékben értendő. Most már látványos az a változás, ami tavaly bekövetkezett. Az utolsó negyedévi adat és az előzetes információk alapján azt látható, hogy ez a növekedés trendszerű és egyelőre folyamatos" - mondta az FHB Bank vezérigazgató-helyettese

"2008 után azt lehetett látni, hogy legkevésbé Budapestet és a nyugati országrészt érintette a válság ingatlanforgalom, illetve -hitelezés tekintetében. Most ugyanezt lehet látni, viszont most már pozitív előjellel, tehát azt tapasztalhatjuk, hogy a Dunántúlon, illetve Közép-Magyarországon az ingatlanértékek, illetve a forgalom darabszám is nagyobb mértékben növekszik" - tette hozzá Tokodi Gábor.

"Mi ezt úgy is neveztük, hogy kétsebességes konszolidáció következik be: jól látszik, hogy vannak olyan területek, már a keleti országrészen is - Kecskemét, Szeged, Debrecen -, szűkebb piacok, ahol a környezethez képest lényegesen nagyobb forgalmi adat, illetve ingatlanár növekedés tapasztalható" - hangsúlyozta az FHB Bank vezérigazgató-helyettese.

Tokodi Gábor hozzátette: "a Nyugat-Dunántúlt még egy fontos elem, a Balaton és környéke is segítette, az ottani ingatlan értékeknél tavaly és most, az év elején is azt látjuk, hogy nagyobb mértékű a növekedés, mint korábban volt."

"Az idei évben ez a tendencia folytatódni fog, továbbra is várható, ha nem is a tavalyi mértékben, de mindenképpen valamekkora növekedés az ingatlanértékekben, és arra számítunk, hogy a volumenben is növekedés várható. Ennek alapvetően két oka van, az egyik, hogy biztató a várakozás az összgazdasági növekedésre, 2,5 százalék környékén várható idén, ami a korábbi tapasztalatok alapján azt eredményezheti, hogy a lakosság vásárlási kedve növekedni fog. A másik pozitív elem, ami befolyásolhatja az ingatlanforgalmat és azok értékét, az az év második felétől megjelenő családi otthonteremtési kedvezményprogram. A harmadik elem, ami befolyásolja, de ez némi bizonytalanságot is visz a rendszerbe, az az idén várható elszámolás, illetve banki forintosítási hullám. Ez részben azt is eredményezheti, hogy megjelennek olyan szereplők a piacon, keresleti és kínálati oldalon is, akik korábbi devizahitelben voltak és az elszámolást követően elgondolkoznak azon, hogy eladnak, illetve vesznek. Ennek kapcsán megélénkülhet az az ingatlanpiac is, ahol megjelennek azok a most már lassan kényszerpályán lévő ügyletekből adó ingatlanok, amelyeket az elszámolás után eladnak" - fejtette ki az FHB Bank vezérigazgató-helyettese.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×