INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Czunyiné: iskolát alapítani a jövőnek szóló üzenet

InfoRádió / MTI
Iskolát alapítani mindig a jövőnek szóló üzenet - hangoztatta Czunyiné Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár csütörtökön a Horváth Boldizsár Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium fennállásának 125. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen Szombathelyen.

Szavai szerint jó döntést hoztak több mint 125 évvel ezelőtt a város vezetői, amikor úgy határoztak, hogy egy olyan szakképző intézményt alapítanak, amely kiszolgálta a gazdaság, a kereskedelem, az akkori munkaerőpiac igényeit.

Kiemelte: az intézményben folyó magas színvonalú oktatásnak, a képzési igényeket határozottan megfogalmazó gazdasági szereplőknek és az ennek kiszolgálását támogató jelenlegi városvezetőknek köszönhetően a szombathelyi szakközépiskolának nemcsak tiszteletreméltó múltja, de biztos jövője is van.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: a kétezer éves város lakóinak mindig is fontos ügy volt az oktatás, a fiatalok nevelése és képzése, amelyet ma is a jövő zálogának tekintenek. Éppen ezért szorgalmazzák és tekintik nagy eredménynek, hogy idén ősszel Szombathelyen megindulhat a gépészmérnök-képzés, mégpedig a helyi cégek, vállalatok igénye szerint duális formában, a gyakorlati képzésre is nagyobb hangsúlyt fektetve.

Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy fogalmazott, a gazdaság folyamatai pozitív irányt vettek, de a továbblépéshez, a megfelelően képzett munkaerő biztosításához szükség van a szakképzés átalakítására. Az elmúlt évtizedekben a képzési rendszert többször is változtatták, de szavai szerint nem volt elég kitartás és türelem ahhoz, hogy a folyamatokat végigvigyék, így azok sokszor az ellentettjükre fordultak - fogalmazott.

Sági József, a Horváth Boldizsár szakközépiskola megbízott igazgatója vetített képes előadásban villantotta fel az iskola történetének legfontosabb állomásait az alapítástól napjainkig. Elismeréssel adózott az intézmény valamennyi volt és jelenlegi tanárának és oktatójának, büszkén sorolta fel az iskola híres diákjait, köztük Lóránt Gyulát, az Aranycsapat hátvédjét.

Elmondta, hogy jelenleg 552 diák tanul náluk, és az országos szakközépiskolai rangsorban az intézmény jelenleg a 11. helyen áll.

A címlapról ajánljuk