INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Putyin és Paks is terítéken a parlamentben

Infostart / InfoRádió
A tegnapi Putyin látogatás, a Paksi szerződés részleteinek titkosítása és a hosszú távú gázszállítási szerződés is szóba került délelőtt a parlamentben, a napirend előtti felszólalásokban.

A kormány szégyelli a paksi szerződést, ezért titkosítja 15 évre - mondta Széll Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában. Széll Bernadett az mondta, Orbán Viktor az elmúlt éveket arra használta, hogy egyik függőséget a másikra cserélje.

A politikus szerint Paks II. korrupciós kockázata hatalmas, ha minden titkos, ez a veszély tovább nő. Az LMP-s képviselő kritizálta a kormányt, amiért a megújuló energiát megadóztatta, és kifogásolta, hogy 2007 óta nem kapott engedélyt szélerőmű, holott egy felmérés szerint a magyarok 66 százaléka a zöld energiát helyezné az első helyre. Széll Bernadett a tegnapi, Vlagyimir Putyin látogatásakor megkötött megállapodások nyilvánosságra hozatalát kérte, mert az egyik nyilatkozat szerint szerinte újabb blokkok építéséről is szó esett a találkozókon. Fónagy János államtitkár válaszában azt mondta, a paksi megállapodás pénzügyi kereteit mindenki megismerheti, hiszen a hitelszerződést törvénybe foglalták, a beruházás 10 milliárd euró, és az 5-ös és 6-os blokk tervezéséről, megépítéséről szól.

Az adatok nyilvánosságára vonatkozó szabályozás összhangban van a nemzetközi gyakorlattal, ezek meghatározásakor a kormány figyelembe vette például a francia mintát - mondta az államtitkár. Fónagy János úgy fogalmazott, az alternatív energiát nem szabad szembe állítani a nukleáris energiával, a kettőt együtt kell felhasználni. Tóth Bertalan MSZP-s képviselő azt mondta, tegnap Magyarország Putyin erőpolitikájának díszlete volt.

Putyin azt üzente Európának Budapestről, hogy a kontinens gázellátása továbbra is Oroszországtól függ majd, Ukrajna vezetőit pedig agresszornak állította be - mondta a szocialista politikus.

Tóth Bertalan kiemelte, hogy a hosszú távú gázszállítási szerződést és az abból fakadó kötelezettséget a magyar kormány nem örökölte, hanem 300 milliárd forintért megvásárolta az Eontól. Véleménye szerint Orbán Viktor azért hallgat arról, hogy mennyit kell fizetni az eddig fel nem használt orosz gázért, mert azt a piaci árnál drágábban veszi meg az ország. Ez pedig a magyar nemzeti érdek elárulása - folytatta az MSZP-s politikus. Mikola István államtitkár válaszában azt mondta, 2013-ban az MVM-Eon tranzacióval lehetővé vált a hosszú távú szerződések újratárgyalása a magyar állam részvételével. Az 1996-ban kötött hosszú távú megállapodás jelenleg érvényben lévő szerződésének árazása nem versenyképes - mondta az államtitkár.

Éppen ezért folyamatosa a tárgyalás a mennyiségről és az árról az orosz partnerrel - mondta Mikola István. Oroszország a következő évtizedekben is jelentős szerepet játszhat majd Magyarország gázellátásában, abban az esetben, ha versenyképes áron biztosítja a nyersanyagot. Az államtitkár szükségesnek nevezte, hogy megépüljön a Török áramlat gázvezeték, amely évi 15-20 milliárd köbméter gázszállítására lesz alkalmas. A kormány kész továbbra is bérbe adni a Gazpromnak a fel nem használt magyar gáztárolói kapacitásból, a 2014-es együttműködés folytatásaként.

Hanganyag: Király István Dániel


A címlapról ajánljuk