INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Március végén kiderülhet, hol lesz az új budapesti kórház

Infostart / InfoRádió
Március végéig kell budapesti helyszíneket javasolnia az új kórház megépítéséhez az egészségügyi államtitkárságnak - tudta meg az InfoRádió. Zombor Gábor államtitkár azt mondta, a szakmai koncepció elfogadása után lehet megmondani, hogy mennyibe kerül a beruházás.

Ez nagyon nagy előrelépés lesz nem csak a budapesti, hanem a magyar egészségügy szempontjából is - mondta az InfoRádiónak az egészségügyi államtitkár. Zombor Gábor úgy fogalmazott: "amit meg kell csinálni - és itt visszautalnék a sürgősségi ellátás fontosságára - hogy olyan centrumok jöjjenek létre, amelyek minden szakmában, mind sürgősség, mind egyéb diagnoszikus terápia tekintetében el tudják látni a feladatukat".

Kifejtette, jelenleg vannak olyan kórházak, amelyek nem ügyelnek, van, ahol csak néha, van, ahol csak bizonyos szakmák vannak meg. "Tehát egy új, nagy kapacitású, korszerű, európai vagy világszínvonalú felszereltséggel rendelkező kórház új szemléletben megtervezve, megépítve, nagyon sok problémát meg tud oldani a budapesti ellátásban".

A kórházzal kapcsolatos tervezés elindult. Március 31-ig alternatívákat kell bemutatni a kormány részére. "Olyannyira komoly ez az elképzelés, hogy a minisztériumunk ezt a típusú felkérést is megkapta" - mondta az államtitkár.

Arra a kérdésre, hogy az építés az idén elkezdődhet-e, Zombor Gábor azt válaszolta: én nem mondanék időpontot, hiszen most indul el a szakmai koncepció kialakítása, de akár már nagyon előrehaladott előkészítési állapot is lehet az év végére. A szakmai koncepció elfogadása után lehet megmondani, hogy mennyibe kerül a beruházás, és erről a kormánynak kell majd dönteni - tette hozzá.

Hanganyag: Gál Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk