INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Német rendőrtisztek a magyar határnál

InfoRádió / MTI
Hőérzékelő kamerával felszerelt német rendőrtisztek csatlakoztak pénteken a szerb biztonsági erőkhöz a magyar határnál, hogy segítséget nyújtsanak az Európai Unióban riadalmat keltő bevándorlási hullám visszaszorításában - írta az AP.

Az amerikai hírügynökség a német belügyminisztérium közlését idézte, amely szerint a húsz német rendőrtiszt feladata Szerbia határának megerősítése, hogy szavatolni lehessen Koszovó és az egész térség hosszú távú stabilitását.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter az előző napon tett már utalást arra, hogy Magyarország a Frontex európai határvédelmi ügynökségnél a határvédelmi erők megerősítését kérte, Bécs és Berlin pedig segíteni akar ebben a magyar kormánynak.

Az AP utalt arra: bevándorlók tízezrei - főleg koszovói albánok, de szíriaiak, afgánok, irakiak és más országokból érkezők is - haladtak át Szerbián keresztül az EU-tag Magyarország területére, amely a 28 tagú unió bejáratául szolgál számukra. Sajtóértesülések szerint tavaly december óta mintegy 50-60 ezer ember vándorolt ki Koszovóból, s legtöbbjük Magyarországon és Szerbián keresztül a nyugati országok felé igyekszik. Szakértők szerint az exodus oka Koszovó rendkívül nyomorúságos gazdasági helyzete. A balkáni országban több mint harminc százalékos a munkanélküliség.

A címlapról ajánljuk