eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mi lesz a lottózókkal és a fitnesztermekkel vasárnap?

Alig egy hónap múlva vasárnaponként zárva lesznek az üzletek. Azonban úgy tűnik, még mindig sok kérdésre választ várnak a kereskedők - tudta meg az InfoRádió a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkárától. Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára jelezte: a kormány várhatóan a jövő héten dönt arról, felmentést adjon-e a kertészeteknek és a fatelepeknek.

"A tavaly december végén elfogadott törvény alapján lehet felkészülni erre a vasárnapi nyitvatartás-korlátozó szabályozásra. A részletes kormányrendelet vagy végrehajtási rendelet még nem jött ki. Sok esetben pontatlanul vagy tágan fogalmaz a törvény" - jelezte Balatoni Judit.

"Az alap az, hogy a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek nem tarthatnak nyitva, az annál kisebbek is csak akkor, ha a tulajdonos vagy családi segítő dolgozik ott vasárnap. Néhány profilú üzlet tarthat nyitva: pék- és tejterméket árusító üzlet, gyógyszertár, de az kérdés, hogy a fitnesz, a lottózó, utazási iroda nyitva tarthat-e" - vélte a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára.

"A bevásárlóközpontok mint egységes ingatlanok nyitva lehetnek vasárnap, a benne lévő olyan kiskereskedelmi egységek vagy szolgáltatók, a mozi és a vendéglátóipari egységek is, amelyek nem tartoznak a törvény hatálya alá. Ez azt jelenti, hogy az olyan bevásárlóközpontokban, ahol mozi van, - az információink szerint az országban mindenhol - nyitva lesznek, ahogy a benne lévő vendéglátóhelyek és azok a kiskereskedelmi egységek - cipő-, ruha-, papír-, virágboltok - is, amelyek 200 négyzetméternél kisebbek és megfelelnek a törvénynek, azaz tulajdonos vagy családi segítő dolgozik" - ismertette Balatoni Judit.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára hozzátette: "nagyobb üzletlánc esetében, hiába kisebb az üzletek területe 200 négyzetméternél, nehéz lesz megoldani, hiszen a tulajdonos nem tud egyszerre több helyen lenni. Ez inkább egyéni kisvállalkozásoknál valósulhat meg, ezekből elég kevés van bevásárlóközpontokban. Van olyan, ahol a kétszáz üzletből öt tarthatna nyitva és olyan is, ahol negyvennek kell csak bezárnia."

Balatoni Judit elmondta: "egyelőre házon belül folyik több vonalon is az egyeztetés. Lehet felmentést kérni a vasárnapi zárva tartás alól, idegenforgalmi, kialakult vásárlói szokásokra hivatkozva, illetve a foglalkoztatottságra való tekintettel. Vizsgáljuk, hogy ezt bevásárlóközpontokra meg lehet-e majd kérni."

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára korábban úgy nyilatkozott: a kormány célja a döntéssel az volt, hogy senkit ne lehessen vasárnap akarata ellenére vasárnap munkáltatni.

"Tehát alapvetően azok tarthatnak nyitva vasárnap, akik saját maguk tulajdonolják a boltjukat" - fogalmazott.

A szabályozásnál ugyanakkor figyelemmel vannak a turisztikai érdekekre és az alapvető vásárlási szokásokra is - jelezte. Azt is tudatta: várhatóan a jövő héten dönt a kormány arról, hogy március 15-től vasárnaponként zárva kell-e lenniük a kertészeteknek és a fatelepeknek. A kormány esetükben azt fontolja meg, hogy a 200 négyzetméteres szabály alól felmentést adjon-e.

Hanganyag: Kálló Izabella és Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×