INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Már csak 41 szakaszon van belvíz

InfoRádió / MTI
Tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteki adatai szerint jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén összesen 41 belvízvédelmi szakaszon van elrendelt készültség.

Egy szakaszon van még érvényben a legmagasabb, harmadfokú készültség. További 19 szakaszon, másodfokú, 21 szakaszon elsőfokú készültség mellett védekeznek. A belvízzel elöntött terület nagysága 107 700 hektár, ebből kevesebb mint 60 ezer hektár vetés és szántó. A legnagyobb elöntések országosan továbbra is Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak.

A szegedi vízügyi igazgatóság területén - a még meglévő hó olvadása miatt - a belvízi elöntés nagysága valamelyest növekedett. Jelenleg több 48 ezer hektár van víz alatt, melyből több mint 26 ezer hektár a vetés-szántó. A vízügyi igazgatósághoz tartozó nyolc belvízvédelmi szakaszból mindenhol védekeznek. Ebből négy belvízvédelmi szakaszon elsőfokú, négy szakaszon pedig másodfokú a készültség.

A szolnoki vízügyi igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából négyen - a cibakházi, a ceglédi, a mezőtúri és a jászberényi területen - továbbra is másodfokú készültséget tart fenn, négy (kisújszállási, karcagi, kunhegyesi és jászkiséri szakaszon) pedig elsőfokú készültség mellett védekezik. A legnagyobb mértékű elöntés - 6900 hektár - változatlanul Mezőtúr térségében van.

A gyulai vízügyi igazgatóság területén mind a tíz belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben. Ugyanakkor - mint írták - az elöntött terület nagysága folyamatosan csökken, jelenleg több mint 13 ezer hektár van víz alatt, melyből több mint négyezer hektár vetés és szintén több mint négyezer hektár szántó - olvasható az OVF közleményében.

A címlapról ajánljuk