INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Nyomozás indul a Munkásőrség vezetői ellen - 25 éve történt

Infostart / InfoRádió
1990. február 12. hétfő: A legfőbb ügyész nyomozást rendelt el a megszüntetett Munkásőrség több vezetője ellen - hangzott el a Pénzügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón. Igyekezett eloszlatni az ellene felhozott vádakat Czinege Lajos volt honvédelmi miniszter, az Országgyűlés honvédelmi vizsgáló bizottsága előtt.

A legfőbb ügyész nyomozást rendelt el a megszüntetett Munkásőrség több vezetője ellen - hangzott el a Pénzügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón. Gruber Nándor miniszteri biztos a Munkásőrség vagyonának felszámolásáról tájékoztatott. Elmondta, hogy a leltározás közben számos vagyonátmentési akciót, valamint a szolgálati lakásokkal való pénzügyi visszaélést fedeztek fel. Hozzátette, hogy a részleteket csak a vizsgálat befejezése után ismertetik. Beszámolt arról, hogy egyebek mellett olyan szabálytalanságokat fedeztek fel, amelyek értelmében például egyes ingatlanok a Munkásőrség nyilvántartásában szerepeltek, pedig nem is voltak a testület kezelésében. Találtak olyan munkásőr ingatlant is, amelyet egyházi tulajdonú telekre építettek, viszont a telekkönyvi átvezetést elmulasztották.

Igyekezett eloszlatni az ellene felhozott vádakat Czinege Lajos volt honvédelmi miniszter, az Országgyűlés honvédelmi vizsgáló bizottsága előtt. A testület immár másodszor hallgatta meg az egykori miniszterelnök-helyettest Bokor Imre Kiskirályok mundérban című, nagy visszhangot kiváltott könyve kapcsán. A bizottság tagjai kételkedtek abban, hogy Czinege Lajos egyáltalán jogszerűen lakik-e a budai villában, ugyanis - tudomásuk szerint - nem a hadsereg állományából ment nyugdíjba 1984 végén. Czinege Lajos válaszában feltárta: valójában 1987 decemberéig aktív katona maradt, a lakás felújítására pedig több millió forintot költött. Czinege Lajos nem talált semmi kivetnivalót abban, hogy katonák dolgoztak háza bővítésén. Mint mondta, számos vállalat foglalkoztat katonákat. Az ex-miniszter kifejtette, ma sem érti, milyen motivációk alapján indult ellene támadás. Mint fogalmazott, gyötrődve éli meg, hogy akiket tisztességesnek tartott, azokról kiderült, hogy saját irhájukat mentik. Czinege Lajos volt elöljárói tanúságtételével kapcsolatban közölte: Lázár György nem mondott igazat, amikor acapulcói kiruccanással vádolta meg. Czinege Lajos fájlalja azt is, hogy a jelenlegi honvédelmi miniszter, Kárpáti Ferenc "Czinegéről és társairól" beszél, jóllehet, az ex-miniszter éppen vele dolgozott a leghosszabb ideig.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.


A címlapról ajánljuk