eur:
392.76
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Megállapodtak a rendezésről Minszkben - a nap hírei

A kelet-ukrajnai tűzszünet mellett a válság átfogó politikai rendezéséről született megállapodás Minszkben. A gazdasági bizottság elnöke szerint a jegybank felkészült a devizahitelek forintosítására.

A kelet-ukrajnai tűzszünet megteremtése mellett a válság átfogó politikai rendezéséről született megállapodás Minszkben, a négyoldalú tárgyalásokon. A 13 pontból álló dokumentumot az úgynevezett összekötő csoport tagjai is aláírták a szakadárok vezetőivel. Az egyezség alapján szombat éjféltől tűzszünet lép életbe, visszavonják a nehéztüzérséget, teljes fogolycserét hajtanak végre és helyreállítják az ukrán határellenőrzést. A megállapodás értelmében Ukrajnának alkotmányos reformot kell végrehajtania, a kelet-ukrajnai lakosság jogait figyelembe véve, a szakadárok ugyanakkor nem kapnak autonómiát. Az orosz és az ukrán elnök abban is megegyezett, hogy szakértők mérik fel a tényleges hadi helyzetet és ellenőrzik az elfogadott intézkedések betartását.

A magyar miniszterelnök szerint a Minszkben megkötött megállapodással jó esély kínálkozik arra, hogy Ukrajnában az ésszerű megoldás felé induljanak el a dolgok. Orbán Viktor pénteken rövid munkalátogatásra Kijevbe utazik. A tárgyalás napirendjén a kétoldalú kapcsolatok szerepelnek majd, arról egyeztetnek, hogy miként segítheti Magyarország az Ukrajnában szükséges strukturális reformokat. A tervek szerint az államigazgatási és gazdasági reformok megvalósításához Magyarország szakértőket küld az ukrán fővárosba.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke szerint a Magyar Nemzeti Bank felkészült a forintosítással és az elszámoltatással kapcsolatos törvényekből adódó feladatok végrehajtására. Rogán Antal a jegybankban tartott sajtótájékoztatón elmondta: a pénzintézeteknek a törvények alapján csaknem 1000 milliárd forintot kell visszafizetniük a magyar családoknak.

Új munkarend kialakítására, kéthetes ülésezésre tett javaslatot az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülésén. Az előterjesztésről nem született konszenzus, így arról hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén szavaznak A Fidesz és a KDNP támogatja, a parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki pártok viszont elutasítják a javaslatot. Kövér László javaslata értelmében nem csökkenne a tárgyalt előterjesztések száma, sem a vitákra vagy a kormány ellenőrzésére szolgáló eszközök gyakorlására biztosított idő.

Csaknem a duplájára nőtt a hiányszakmákra jelentkezők száma az elmúlt években az ösztöndíj programnak köszönhetően - közölte a szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár. Jelenleg 24 ezer szakiskolai tanuló kap ilyen támogatást. Czomba Sándor az InfoRádióban hozzátette: a kormány elfogadta a szakképzés megújításáról szóló koncepciót, amely a következő évtizedekben meghatározza a szakképzés fő irányát Magyarországon. Cél, hogy ne termelődjön újra a munkanélküliség.

A Pesti Vigadó kulturális jelentőségét méltatták az épület megnyitásának 150 éves jubileuma alkalmából rendezett konferencia résztvevői. A Vigadónak már 50 ezer látogatója volt a tavaly márciusi újranyitás óta. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Művészeti Akadémia rendezvényén úgy fogalmazott: a művészetek templomává vált az MMA-nak is otthont adó Pesti Vigadó. Tarlós István főpolgármester több emlékezetes esemény felidézésével emelte ki az intézmény fontosságát. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke szerint, a Pesti Vigadó épülete a magyar építészetben rendkívüli módon tart tükröt a magyar történelemnek.

Nem véleményezi a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény végrehajtási rendelet-tervezetét a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. A szervezet ezt azzal indokolta, hogy továbbra sem ért egyet a kormány által javasolt jogszabállyal. Az érdekképviselet szerint a törvény versenytorzító és ésszerűtlen előírásokat tartalmaz. A VOSZ főtitkára elmondta, hogy a megkapott rendelettervezet véleményezésére mindössze 24 óra állt rendelkezésre.

Átadták a tavaly leégett Andrássy úti palota ideiglenes védőtetejét. Az építmény feladata, hogy megvédje a házat a további állagromlástól. Sághi Attila, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke esernyőnek nevezte a 100 millió forintból létesített védőtetőt, amely a tervek szerint legfeljebb három évig marad fenn. Később lebontják, hogy más világörökségi helyszínen is lehessen hasznosítani.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×