eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Ki fizeti a gólyafészek áramfogyasztását?

Március végéig lehet áthelyezni a gólyafészkeket az elektromos hálózatról - mondta az InfoRádióban a Madártani Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán hozzátette: "ehhez azonban engedélyeket kell beszerezni. A fehérgólya-állomány túlnyomó többsége az elektromos hálózat tartóoszlopain költ. Minden évben több ezer fehér gólya pusztul el áramütés miatt

"A fehér gólya az egyetlen olyan európai madárfaj, amelyet már fióka korában is veszélyeztet az áramütés. Az 5500 párosra becsült hazai fehér gólya állomány többsége kis- és középfeszültségű vezeték hálózat oszlopain költ. Beavatkozás nélkül a gólyák a fészek faágait a kereszttartóra, a vezetékre rakják, ez két problémát jelent. Egyrészt áram folyik át a fészken, tehát fogyasztóként funkcionál, ezt a pénzt valakinek ki kell fizetni, közösen viseljük ennek a költségét, másrészt pedig a fészekben lévő fiókák és az őket etetni érkező szülők áramütést szenvedhetnek, rövidzárlatot okozhatnak. Ez egyrészt áramkimaradást okozhat, másrészt a madarak pusztulásához vezet. Éves szinten a megszülető fehér gólya fiókáknak a fele nem lépi át az országhatárt, mert áramütés következtében elpusztul" - jelezte a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

Orbán Zoltán hozzátette: "a fészket magasító állványok, közismertebb nevén a gólyakosarak kihelyezésével biztonságos fészkelőhelyet lehet létesíteni a fehér gólyáknak."

"A fehér gólya fokozottan védett faj, 100 ezer forint a természetvédelmi értéke. A természetvédelmi törvény alapján nemcsak a madár, hanem fészke is védett, ez azt jelenti, hogy amikor a költési szezon elejétől - gólyák esetén ez április eleje - kezdve beavatkozni már nem lehet" - mondta a szóvivő. Mint elmondta: ezeket a munkákat március végéig lehet elvégezni.

"A gólyafészkek száma megközelíti a tízezret, ezek közül sok nem használt, de vannak olyanok, amelyeket akár száz éve használnak a gólyák, ezek össztömege meghaladja az egy tonnát. Nincs olyan országos adatbázist, amely naprakészen mutatná a veszélyeztetett fészkeket. A madártani egyesület működtet egy fehér gólya fészek adatbázist az interneten, ahova bárki feltölthet adatokat, de a gólyafészkek állagromlása a tél második felére újabb szintet ér el, ezért fontos, hogy a helyi emberek, az önkormányzatok figyeljék és kezdeményezzék a fészekmentést.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×