INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Jövőre jöhet a családi csődvédelem - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A jövő év elején léphetne életbe a családi csődvédelem - mondta a KDNP frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek. A Pénzcentrum arról közöl összeállítást, hogy mit kell tenni, ha egy automata elnyeli a bankkártyát.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a családi csődvédelemről szóló jogszabálytervezet szerint azok léphetnek be a csődvédelembe, akiknek tartozása több mint 200 ezer, de kevesebb mint 40 millió forint. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a lapnak azt mondta, hogy a csődvédelmi időszak öt évre szólna, a törvény 2016 elején léphet életbe.

A Népszabadság arról közöl cikket, hogy egyre szembetűnőbb a társadalom kettészakadása. A lap kiemeli, hogy a személyi jövedelemadó adatai azt mutatják, hogy a magasabb és az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező polgárok száma egyaránt növekszik, köztük a szakadék folyamatosan mélyül. Szakemberek szerint a jövedelmek emelkedése pozitív tendencia, de összességében nem egészséges a folyamat, ahogyan ez Magyarországon alakul.

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy a kőbányai önkormányzat képviselő-testülete 14:0 arányban leszavazta Tarlós István főpolgármester ötletét, hogy a kerület egyik parkját nevezzék át Moszkva parknak a korábbi Moszkva tér helyett Vlagyimir Putyin jövő keddi látogatása alkalmából. A Főpolgármesteri Hivatal szerint azonban ez nem számít, mert a kerületnek csak véleményezései joga van, a végső döntést a főváros hozza meg.

A Népszabadságban arról lehet olvasni, hogy előbb virtuális, majd valódi népvándorlást indíthat el a szociális segélyezés áthárítása az önkormányzatokra. Márciustól ugyanis minden település más feltételek alapján osztja a segélyeket, a rászorulók pedig várhatóan követik a pénzt. Első körben csak átjelentkeznek a bőkezűbb városrészekbe, de néhány év után akár át is költözhetnek.

Egy légijármű-vezetői kiképzőközpont kialakításának előkészítése is feladata annak a munkacsoportnak, amelyet nemrég hoztak létre a Honvédelmi Minisztériumban - írja a Magyar Nemzet. A munkacsoport feladata, hogy koncepciót dolgozzon ki többek között azoknak a pilótáknak a kiképzésére, akik a Magyar Honvédség, az Országos Mentőszolgálat és a rendőrség számára megvásárolni kívánt harminc korszerű helikoptert irányítják majd.

Az Index egy kínai bitcoinbányáról közöl összeállítást. A portál kiemeli, hogy itt a gépeket egy használaton kívüli gyárba pakolták be. A szerverfarmon 3000 gép dolgozik, 900 már tönkrement. Szakemberek szerint a bitcoin a jövő valutája, és a kínai kormány a jövőben támogatni fogja a digitális pénzt.

A Portfolio összeállításában arról ír, hogy marad Magyarországon a Raiffeisen bank, sőt további fejlesztésekre készül. A bankcsoport továbbra is jelen lesz a közép- és kelet-európai régióban, míg az ázsiai működését jelentősen visszavágja 2017 végéig. Sőt, az USA-ban sem akar terjeszkedni, ott 2016-ig hajtanak végre egy hasonló visszavonulást.

A Napi.hu a JKX tőzsdei olaj és gáztársaságról ír és kiemeli, hogy a brit cég részvényei múlt héten 30 százalékkal drágultak arra a hírre, hogy egy orosz befektetési társaság vételi ajánlatot tenne a cégre. Ez a társaság Magyarországon is rendelkezik érdekeltségekkel, néhány évvel ezelőtt évi több milliárd keresett azzal, hogy Magyarországon termelt ki szénhidrogént.

A Pénzcentrum arról közöl összeállítást, hogy mit kell tenni, ha egy automata elnyeli a bankkártyát. A portál kiemeli, hogy figyelni kell a pin kód beütésére, hogy az automata ne legyen sérült és kártya érvényességégére, de ha nem kapjuk vissza a bankkártyát, akkor azonnal fel kell hívni az automatán található ügyintéző telefonszámot. Ha a kártyát az elfogadó bank vissza tudja adni, akkor követni kell az általuk megadott eljárást.

Hanganyag: Szabó Gergõ
A címlapról ajánljuk