INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Hol legyen az új budapesti sürgősségi kórház?

Infostart / InfoRádió
Üdvözölte az új budapesti kórház építéséről szóló hírt az InfoRádiónak a Magyar Kórházszövetség elnöke. Velkey György szerint az új intézménynek autóval és tömegközlekedéssel is jól megközelíthető helyen kell lennie. Hozzátette: fontos szempont, hogy a kórház komplex betegellátó központként működjön.

"Kellemes meglepetésként ért ez a hír, mert nagyon nagy szükség van egy nagy, akut sürgősségi központra a fővárosban" - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Velkey György rámutatott, hogy Budapesten hatalmas szakmai tudástőke halmozódott fel az egészségügy területén. Ám úgy fejlődött a kórházi rendszer a városban és Pest megyében, hogy ezek nem egy nagy komplex egységben foglalnak helyet, hanem országos intézetekben, kórházakban szétszórva.

"Ezért szükséges az, hogy megfelelően elérhető helyen létrejöjjön egy olyan szakmai központ, amely ezeket a tudásokat koncentrálni tudja. Fontos, hogy a fővárosi betegeknek egy helyre kelljen menniük az akut bajukkal, ami folyamatosan elérhető és ott megkapják a komplex ellátást" - hangsúlyozta a kórházszövetség elnöke.

Úgy vélte, ezt a kórházat jó szakmai környezetbe kellene telepíteni, oda, ahol már most megvannak azok a háttérszolgáltatások, szakmai műhelyek, amelyek szükségesek egy ilyen akut centrumhoz. Másfelől pedig nagyon fontosnak ítélte, hogy a centrum akár a környező területekről, megyékből is könnyen elérhető legyen.

"Mi mindenképpen nagy közlekedési csomópontok és befutó nagy utak mentén elérhető helyszínt tudnánk e célra elképzelni, de az optimális helyszínt nagyon gondos elemzéssel kell megtalálni, erre meg kell adni az időt a szakembereknek" - hangsúlyozta.

Hogy a jelenleg is zajló kórházi szerkezetátalakítás, valamint az új budapesti kórház kialakításának folyamata miként illeszkedik, az nagy kérdés Velkey György szerint.

"Az lenne a jó, ha a jelenlegi egyeztetéssorozatnak és az új kórház koncepciójának a koordinálása, beemelése a mostani egyeztetésekbe harmonikusan történne" - jegyezte meg.

Arra a riporteri felvetésre, hogy egy kórház felépítése nyilván több évig tartó folyamat, az intézményvezetőknek pedig április elejére már kész új gazdasági struktúrával felállva kell működni, jelezte: ez valóban erős dilemma.

"Biztos vagyok benne, hogy az államtitkárság dolgozik ezen a kérdésen és meg fogja adni az instrukciókat az egyeztetéshez" - fogalmazott Velkey György. 

Hanganyag: Gál Ildikó


A címlapról ajánljuk