INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Kijelölték a Török Áramlat szárazföldi útvonalát - a nap hírei

InfoRádió / MTI
Három dunántúli megyében narancsriasztás van érvényben a viharos szél és a hófúvások miatt. Újabb minszki csúcstalálkozó lesz a kelet-ukrajnai válság politikai rendezése érdekében.

Éjfélig másodfokú, narancs riasztás van érvényben Somogy, Tolna, és Veszprém megyében, mert a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. A Dunántúlon több helyen is hófúvás nehezíti a közlekedést, de elzárt település nincs az országban. Továbbra is le van zárva a többi között Komárom-Esztergom megyében a Tata és Kömlőd közötti út több mint 10 kilométeres szakasza. A viharos erejű széllökések miatt az M7-es autópályán, a Kőröshegyi-völgyhídon a személyautóknak 110, a nehézgépjárműveknek pedig 70 km/órás sebességkorlátozást vezettek be. Hétfőre Komárom-Esztergom megye kivételével valamennyi dunántúli megyére citromsárga figyelmeztetést adott ki a hóátfúvások és havazás miatt a meteorológia szolgálat. A Bakonyban további 10 centiméternyi friss hó várható, viharos erejű széllökésekkel.

Több mint 125 ezer hektáron áll a belvíz, az érintett terület nagyobb része vetés és szántó - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Tíz igazgatóság területén negyvenhat belvízvédelmi szakaszon rendeltek el készültséget. Tizenkét szakaszon elsőfokú, harminchárom szakaszon másodfokú, míg egy szakaszon harmadfokú a készültség. A legnagyobb, 37 ezer hektárt is meghaladó elöntött terület Csongrád megyében van.

Német-francia-ukrán-orosz csúcstalálkozót rendeznek szerdán Minszkben. A négy ország vezetői a kelet-ukrajnai válság politikai rendezését tűzték ki célul - közölte a francia elnöki hivatal. A német kormányszóvivő ugyanilyen tartalmú közleményt adott ki Berlinben. A német kancellár, a francia, az ukrán és az orosz elnök délelőtt (vas) hosszan egyeztetett telefonon, és folytatták a kelet-ukrajnai válság átfogó rendezését célzó intézkedéscsomag kidolgozását. Ez a munka holnap (hét) Berlinben folytatódik, magas rangú tisztviselők lesznek majd jelen, mivel a német kancellár holnap (hét) az Egyesült Államokba látogat.

Közben újabb Oroszország elleni szankciókról dönthetnek az uniós külügyminiszterek hétfőn Brüsszelben. Vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendelhetnek el, egy névtelenséget kérő uniós diplomata szerint így próbálják jobb belátásra bírni Moszkvát, hogy tartsa be a nemzetközi jogot és az eddigi megállapodásokat. Ha nem, akkor azzal kell szembesülnie, hogy az unió újabb, az orosz gazdaság teljes szektorait érintő büntetőintézkedéseket hoz.

Kijelölték a Török Áramlat szárazföldi útvonalát. Az új gázvezeték első ágát 2 év múlva építik meg. A beruházás lehetővé teszi, hogy a Gazprom 47 milliárd köbméter földgázt szállítson Európába és még 16 milliárd köbmétert közvetlenül Törökországnak - közölték az orosz állami hírtelevízióban. A Török Áramlat is elkerüli majd Ukrajnát, mint ahogy azt a tavaly december elején Oroszország által leállított Déli Áramlatnál is tervezték.

Stiller Ákos nyerte idén az első díjat az amerikai Pictures of the Year sajtófotó versenyének képriport kategóriájában. A hvg fotóriportere a magyarországi tanyavilágot bemutató sorozatáért kapta meg az elismerést a világ egyik legrangosabb sajtófotó versenyén.

Technikai problémák miatt röviddel felszállás után visszafordult Malajziába az AirAsia egyik járata. A Szaúd-Arábiába tartó gép órákig körözött Kuala Lumpur felett, mire biztonságosan leszállhatott. Az incidens után a légitársaság ügyvezető igazgatója közölte: nem volt vészhelyzet csak elővigyázatossági intézkedés. --- December 28-án az AirAsia Indonéziából Szingapúrba tartó járata 162 emberrel a fedélzetén a Jáva-tengerbe zuhant negyven perccel a felszállás után. A hatóságok eddig 100 tetemet hoztak felszínre a tengerből.

A címlapról ajánljuk