eur:
395.12
usd:
371.64
bux:
66169.98
2024. április 16. kedd Csongor

Szuperorvosi egyetem "összeerőszakolt intézmények" helyett

Az orvosegyetemek nem szeretnének önállósodni, bár elismerik, hogy így is lehet sikeresen működni. Korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Zombor Gábor egészségügyi államtitkár is arról beszélt, hogy le lehetne választani az orvoskarokat a nagy tudományegyetemekről.

Nem nyilatkoznak az orvosegyetemek rektorai, de közös közleményükben kifejtik, hogy elkötelezettek minden olyan megoldás mellett, amellyel az orvosképzés magasabb színvonalú lehet, a stratégiai terveiktől azonban jelentősen eltér az orvosképző karok "kimetszésének" gondolata, és egy "összeerőszakolt intézményi konstrukció" létrehozása.

Azt is hangsúlyozzák, hogy az érintett egyetemeknek jelentősen különbözik a történetük, intézményi kultúrájuk, tudásvagyonuk; mindezek a versenyképességük fontos tényezői. Ugyanakkor elismerik: a budapesti egyetem azt példázza, hogy önálló képzőhely is sikeresen működhet.

A felsőoktatási vezetők szerint kérdéses, hogy miért kellene egy ilyen szerteágazó területet egyetlen modellbe kényszeríteni, mikor számtalan külföldi példa mutatja, hogy sikeresen létezhetnek egymás mellett önálló orvosegyetemek és nagy multidiszciplináris egyetemek orvosi karai. A rektorok szerint bármilyen javaslat elkészítése csak a következmények alapos végiggondolása és megfelelő hatástanulmányok alapján képzelhető el.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy január végi hódmezővásárhelyi lakossági fórumon beszélt arról, hogy szerinte önálló orvostudományi egyetemekre lenne szükség. A világszínvonalú hazai orvosképzés vonzza a külföldi hallgatókat - ebben hatalmas gazdasági lehetőségek is rejlenek -, az intézmények önállósága pedig fontos lenne a kórházak szakember-utánpótlása szempontjából.

Egy héttel később Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár újságíróknak úgy fogalmazott: Magyarországon ha önállóak az orvosegyetemek, egy nagy orvosegyetemre lenne szükség, egységes képzési rendszerrel, kutatási irányítással és egységes elvek alapján működő klinikai központokkal. Stratégiai célnak nevezte a hazai orvosképzés fejlesztését.

Az orvosi karok leválasztása az osztrák modell alapján történne Magyarországon. Ausztriában 2002-ben lett önálló a három nagy orvoskar. A tudományegyetemektől való elkülönülés a felsőoktatás autonómiáját szolgálta. Az még kérdés, hogy a magyarországi átalakításnak mi lenne a célja, egyelőre ez ügyben nincs még egységes szakmai koncepció

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten

Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten

Nemrég derült ki, hogy az Uber – amely közel nyolc éve hagyta el a budapesti piacot – új formában tér vissza a fővárosba. Április 16-án, vagyis ma a Budapesti Közlekedési Központ után a Nemzeti Közlekedési Hatóság is zöld utat adott a cégnek, vagyis a hivatalos jóváhagyási folyamat lezárult. Várhatóan nyár elején indul a szolgáltatás, és már csak napok kérdése, hogy jelentkezhetnek a sofőrök az Uberhez. A cég indulásáról kérdeztük Kardos Esztert, az Uber magyarországi vezetőjét és Reich Ádámot, a partnercég, az F Mobilitás Kft. ügyvezetőjét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×