eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Márciustól érkezhetnek az új villamosok

Márciusban érkezhetnek a magyar fővárosba az első spanyol villamosok, amelyek a megújuló 3-as vonalra, a kiépülő budai fonódó villamoshálózatra és az 1-es villamos vonalra kerülhetnek majd.

Sajtóértesülések szerint márciusban érkezhet meg Budapestre az első, Spanyolországban készülő CAF villamos. A Napi Gazdaság arról ír, hogy a Budapest Közlekedési Központ közlése szerint ezek azok a villamosok, amelyek közül a rövidebb, 34 méteresek a megújuló 3-as vonalra, és a kiépülő budai fonódó villamoshálózatra kerülnek majd.

A mai Combinóknál is hosszabb, 56 méteres változatuk az 1-es villamos vonalán járhat majd. A tervek szerint a hatósági teszteket és futásokat követően ősztől szállíthatnak utasokat az első CAF villamosok. A 47 darabos megrendelés utolsó járművei 2016 nyarán érkezhetnek meg.

Elképzelhető, hogy az utolsó járművek részben már a Dunakeszi Járműjavítóban készülhetnek el. Az eredeti szállítási szerződés 37 villamosra vonatkozott, 27 milliárd forint értékben, később ezt tíz villamossal kiegészítették, így 3,5 milliárd forinttal nőttek a projekt költségei. A beruházás uniós forrásból valósul meg.

A Dunakeszin működő cég a Budapestre szánt CAF villamosok gyártási projektjébe legkorábban 2016 januárjában kapcsolódhat be. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arról számolt be, hogy a járműgyártás elindítása érdekében a szükséges beruházások tervezése megkezdődött, az építési engedély iránti kérelmet már benyújtották a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak. Az eljárás folyamatban van, a tervek szerint az építési engedélyt 2015 júniusában adják ki. A beruházáshoz szükséges fejlesztés értéke 500 millió forint.

Eközben a BKV azt is közölte, hogy a négyes metró szerelvényeinél is hamarosan változás lesz, hiszen a közeljövőben vezető nélkül közlekednek majd. A tervezett automata üzem elindítását követően a jelenleg alkalmazott munkavállalók többségét tovább tudják majd foglalkoztatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×