eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Júliustól fizetős zónák Óbudán is

Július 1-jétől fizetős parkoló övezeteket alakítanak ki a III. kerület jelentős részén - mondta Bús Balázs. Óbuda polgármestere szerint a cél a belső területek tehermentesítése, és egy év múlva a zónahatárok szükség esetén módosíthatók lesznek.

"Hosszú évek folyamán olyan helyzet alakult ki, elsősorban belső-Óbudán, amit máshogy most már nem tudunk kezelni. Igazából P+R parkolóvá vált egész belső-Óbuda, a II. és a XIII. kerület már korábban bevezette a fizető övezetet a kerület határainál, ránk tolódott ez a probléma. Az is benne van, hogy a főváros elmúlt húsz évében minimális P+R parkoló épült, ami agglomerációból érkezőket megfogta volna, ezért ennek a fejlesztése mindenképpen szükséges, ahogy a kötött-pályás közlekedésé is"- mondta Bús Balázs.

Óbuda polgármestere hozzátette: "már egyre több panasz érkezik, hogy az itt élők nem tudnak parkolni, ezért elsősorban közlekedésszervezési szempontból vezetjük be a fizető parkolást. Nem a bevételszerzés a cél, hanem az, hogy szabályozzuk a helyzetet, és lehetőség szerint a kerületi lakosoknak olyan kedvezményeket biztosítsunk, ami nem nehezíti meg az életüket."

"Van félelmünk, hogy ezzel Kaszásdűlőnél megjelenik a probléma, de az ellenőrzéseket szigorítani fogjuk ezen a területen, és ha úgy látjuk, hogy ez kialakul, kezdeményezni fogjuk a fővárosnál a fizető övezet módosítását" - mondta Bús Balázs.

Még 2009-ben döntött a Fővárosi Önkormányzat az óbudai fizetős parkolási övezet határairól. A 2015. július 1-jével induló rendszer a III. kerületben két zónából áll majd - mondta Puskás Péter alpolgármester.

"Van egy 4-esnek nevezett övezetünk, amely belső-Óbudát, a Kolosy tér környékét foglalja magába. A Szépvölgyi út - Montevideó utca - Seregély köz - Seregély utca - Kecske utca - Nagyszombat utca - Végvár utca - Doberdó út - Bécsi út - Nagyszombat utca - Budai alsó rakpart által határolt terület a magasabb díjtételű, és az 5-ös, ami a nagyobb kiterjedésű, amely a Bogdáni út - Budai alsó rakpart - Nagyszombat utca - Bécsi út - Vörösvári út - Hévízi út által határolt terület.

 
 
Az előbbi zónában 265, az utóbbiban 175 Forint lesz majd egy óra parkolás. Puskás Péter elmondta: a III. kerület fizetőssé váló területén közel 12 ezer parkolóhely van, amikhez a tervek szerint 170 parkoló automatát telepítenek majd.
 
A parkolási övezeten belül állandó lakcímmel rendelkezők lakásonként üzembentartókként két autóval parkolhatnak ingyenesen. Díjfizető övezetben élő lakos a másik kerületi órában is parkolhat naponta másfél órát. Ez a kedvezményes parkolási lehetőség a zónákon kívül élő kerületi lakosokat is megilleti.
 

Az Óbudán állandó lakcímmel rendelkezők ingyenesen parkolhatnak az oktatási intézmény közelében, ahová gyermekük jár kétszer egy órát reggel 8 és 9:30, valamint délután 13 és 18 óra között.
 
Az albérletben lakók esetében az ingyenes parkolást a főbérlő kérheti a bérleti szerződéssel és adóbefizetés igazolásával.
 

A nem kerületi lakosok ezt a kedvezményt akkor vehetik igénybe, ha az önkormányzatuk szerződést köt az óbudai polgármesteri hivatallal.
 
A zónákon belüli cégek által üzembentartott autók félárú parkolásra lesznek jogosultak.

Puskás Péter alpolgármester elmondta: mivel az óbudai lakosoknak személyesen kell megjelenniük a kedvezmények igénybevételének igazolásához, ideiglenes ügyfélszolgálatok is rendelkezésükre állnak majd.
 
"Egy állandó és három ideiglenes ügyfélszolgálatot fogunk nyitni a kerületben. Az Óbudai Kulturális Központban, a San Marco utcában, lesz az egyik, itt hétvégén is lesz lehetőség az igényléseket leadni. A Csillaghegyi Közösségi Házban, a Mátyás király úton hétfőtől péntekig 9-18 óráig, a Békásmegyeri Közösségi Házban, ami a Csobánka téren van hétfőtől péntekig 8-20 óráig és az állandó ügyfélszolgálaton, a Mozaik utcában hétfőtől péntekig 9-17 óráig."
 
A kerületi lakosokat február közepén levélben értesítik, az engedélyeket március 15-étől lehet igényelni, a regisztráció nettó 2000 Ft lesz majd - mondta el az alpolgármester.
 
"A bevezetést követően egy hónapban tesztidőszak lesz, amikor nem kívánunk igazából senkit sem büntetni, a júliusi hónap úgy fog eltelni, hogy inkább figyelmeztetéseket fogunk elrejteni a "Mikulás-zacskókban", hogy már fizető parkolás működik."
 
Az automaták telepítése nettó 130 millió forintba kerül majd. Az Óbudai Önkormányzat az első öt évben részletfizetéssel veszi meg a parkolóautomatákat, ezen idő alatt az összkiadása nettó 700 millió forint lesz. A hatodik évtől az önkormányzat nagyságrendileg évi 100 millió forintos nettó bevétellel számol.

Az óbudai polgármester hozzáfűzte: "a parkolásból befolyó évi 100-110 millió forintos bevételből a kedvezmények bővítésében gondolkodunk, másrészt úthálózat felújításra, karbantartásra fordítjuk."

Bús Balázs az útdíjról úgy fogalmazott: "jelentős problémát okozott volna az, ha a Megyeri híd fizetőssé tétele, megnyugtató, hogy nem lett az. A kerület közlekedési állapotát nézve a 10-11-es utak közötti M0-s szakasz megépítése elkerülhetetlen - hangsúlyozta Bús Balázs.

A BuBiról a polgármester azt mondta, a Kolosy tér környékén lenne egy következő állomás.

"Véleményem szerint el kell hozni az Árpád hídig és a parti úton a Rómaiig, de ismerve a rendszert, hogy bizonyos távolságra kell dokkolókat építeni, tehát nemcsak pontszerű, hanem rendszert is fejleszt a BKK, ezért ezt ők tervezik, de mi szorgalmazzuk. Egyébként a kerületnek vannak saját biciklikölcsönzői is."

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×