eur:
392.25
usd:
366.83
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Balog: meg kell erősíteni az általános iskolákat!

Az általános iskolák megerősítésére nagyon komoly figyelmet fordítunk a jövőben. Az elkövetkező hónapok központi feladata, hogy ezt megtervezzük és mielőbb bevezessük az iskolákban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Rogán Antal eközben a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: a Fidesz frakciónak az az elvárása a kormánnyal szemben, hogy emelkedjen a közoktatásban a képzés színvonala. Ennek kapcsán a képviselőcsoport ülésén tárgyalnak annak lehetőségéről is, hogy érdemes-e meghosszabbítani az általános iskolai képzés idejét nyolcról kilenc évre.

Meg kell erősíteni az általános iskolai képzést, különösen az alsó fokú részt, az első négy osztály alapozó munkáját - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Balog Zoltán.

"Nagyon jó diákjaink vannak, nagyon jó elitoktatásunk van, van ott középen is valami, de ott lent sajnos nagyon gyenge a rendszer, ott emelni kell, hogy ne hagyják el úgy általános iskolát a gyerekek, hogy azt ugyan elvégezték, de nem látszik rajtuk" - fogalmazott az emberi erőforrás miniszter.

Hozzátette, hogy erre, az általános iskolák megerősítésére nagyon komoly figyelmet fognak fordítani a jövőben.

"Különösen az alsó fokú részt kell megerősíteni, az első négy osztályt, hogy ne kelljen rögtön szaktárgyakkal terhelni a gyerekeket, hanem a rendes írást, olvasást, értelmezést, önálló tanulmányi munkavégzést meg tudják tanulni, hogy aztán úgy menjenek a felső tagozatba, hogy ott már a szaktárgyakat is el tudják fogadni. Ez az elkövetkező hónapok központi feladata, hogy ezt megtervezzük és minél előbb az iskolában is be tudjuk vezetni" - hangsúlyozta Balog Zoltán.

A miniszter jelezte: nem akar állást foglalni a jelenlegi négy-, hat-, nyolc osztályos gimnáziumok mellett vagy ellen, de úgy látja, a nyolc osztályos gimnáziumot nem nagyon fogadta be az oktatási rendszer.

"Nem foglalnék állást egyik típus mellett van ellen sem, még azt hiszik, bármit is be akarok tiltani, de erről szó sincs. Viszont azt el kell érni, hogy az általános iskola adja meg azt az alapképzettséget, hogy erre tényleg építeni lehessen a középiskolában vagy a szakiskolában. Nem fordulhat elő, hogy írni-olvasni nem tudó gyerekek kerüljenek ki a nyolc osztályból, akik szakmunkások akarnak lenni, de azért nem lehet őket megtanítani semmire, mert még a szöveget sem értik" - mondta Balog Zoltán.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője e témában a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott:
a frakciónak az az elvárása a kormánnyal szemben, hogy emelkedjen a közoktatásban a képzés színvonala, valóban szakmát és boldogulást nyújtson a szakképzés, s csökkenjen a lemorzsolódás az egyetemeken és főiskolákon. Ezekre a problémákra várnak megoldási javaslatokat a kormánytól.
Mondta mondta: minden javaslatot meg fognak vitatni. Köztük azt a Pokorni Zoltán által felvetett lehetőséget is, hogy az általános iskolai képzés idejét érdemes-e meghosszabbítani nyolc évről kilencre.

Hozzátette, hogy a következő tanév már nagyon közel van, így nyilvánvaló, hogy változtatni csak a 2016-os tanévtől lehet.

"De időben kell lefolytatni a szükséges szakmai és társadalmi vitát, mert a döntéseket legkésőbb ősszel meg kell hozni" - nyilatkozta Rogán Antal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×