eur:
392.12
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

"A baloldal halott" - Elemzők az ellenzékről

A Fidesz népszerűség-vesztése mellett is tovább tart a baloldal 2006-ban kezdődött válsága - mondták az InfoRádió által megkérdezett politikai elemzők, akik nem számítanak a baloldal összehangolt fellépésére március 15-én.

A Magyar Progresszív Intézet igazgatója szerint a civil tüntetéseket aligha tudja meglovagolni a baloldal. A kormánnyal való elégedetlenségből a Jobbik és a DK profitált egy keveset, más párt nem. Magyar Kornélia nem tart valószínűnek egy baloldali összefogást március 15-re.

"Már láttuk, hogy az összefogásnak milyen eredménye van, kettő választáson, mert a parlamenti és az önkormányzati választás volt az, ahol igazán meg tudta mutatni magát. Most inkább a rivalizálás időszaka van az ellenzéki pártok esetében. Óriási küzdelem zajlik, hogy 2018-ra melyik párt képes uralni a többit vagy marad minden a régiben. Átmeneti időszakban vagyunk, a fene sem tudja, meddig fog tartani. Most nem annak az időszaka van, hogy nagy összefogásokról beszéljünk, sokkal valószínűbbnek tartom, hogy külön megemlékezések lesznek, azt viszont nem tartom elképzelhetetlennek, hogy legyen egy nagy civil tüntetés, ahol az ellenzéki pártok képviselői is megjelennek."

A Századvég Alapítvány vezető elemzője, Lánczi Tamás szerint szinte mindegy, hogy lesz-e bármilyen közös rendezvény.

"Régóta az az érzésem, hogy rengeteget beszélünk az ellenzékről, különösen a baloldaliról, közben számarányát, támogatottságát tekintve lényegében a baloldal halott. Most már évekre visszamenőleg azt lehet mondani, hogy semmi változás, még ha kicsit túlzónak is tűnik ez a megállapítás, a számok azt mutatják, a baloldal képtelen növelni a szavazóbázisát, az erőviszonyok változatlanok, apróbb mozgások vannak, de ezek hónapról hónapra változnak."

Lánczi Tamás megjegyezte, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő évértékelője sem vetíti előre, hogy a baloldali pártok le tudják zárni a vitáikat. Hozzátette, hogy a baloldal válsága nem magyar sajátosság, hiszen szinte egész Európára jellemző.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×