eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újraindul a Ludovika Szabadegyetem

Jövő kedden újraindul a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Szabadegyetem elnevezésű, a lakosság számára is nyitott rendezvénysorozata.

Az NKE hagyományteremtő céllal tavaly ősszel indította el a Ludovika Szabadegyetemet, amelynek rendezvényei - mint írták - szinte minden alkalommal telt ház előtt zajlottak. A tudományos témákat közérthető formában feldolgozó előadásokat az idén is a megszokott időpontban és helyen tartják az egyetem oktatói: keddenként, 18 órától a Ludovika Campus főépületének II. előadójában.

A tavaszi félévben a Milyen a magyar? - országképünk a nagyvilágban, A Muraköz pajzsa - Zrínyi-Újvár felfedezése című előadások mellett a magyarországi kiberhadviselésről, Paks és a nukleáris biztonság kérdéseiről, valamint a "Ludovika feltámadásáról" beszélnek az érdeklődőknek, akik most is megfogalmazhatják majd a témával kapcsolatos kérdéseiket, véleményüket.

Újdonság, hogy az NKE hallgatói már szabadon választható kurzusként is látogathatják az előadásokat. Az idei eseménysorozat nyitányaként, jövő kedden Fülöp Mihály kutatóprofesszor az 1947-es párizsi magyar békeszerződésről beszél majd - közölte az NKE.

A rendezvénysorozat részletei, a tizenkét előadás témája és előadója megtalálható az NKE honlapján. Az előadásokra (a legkorábban két hétre előre) a http://regisztracio.uni-nke.hu/szabadegyetem linken lehet regisztrálni.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Japán és Oroszország kapcsolata az elmúlt években nem alakult túl jól, amely jelentős részben a történelmi ellentétek megoldatlanságán alapul. A két hatalom a japán szigetvilág északi részén került összetűzésbe, a területi kérdéseket pedig a második világháború óta nem sikerült megnyugtatóan rendezni, ezért jogi szempontból gyakorlatilag itt még egyáltalán nem fejeződött be a konfliktus. Voltak próbálkozások a helyzet rendezésére, ám a jelenlegi geopolitikai szituáció egyáltalán nem tűnik kedvezőnek a konstruktív párbeszédre, mivel a felek álláspontja egyre inkább távolodni látszik. Pedig a lezárás akár követendő példát is állíthatna szerte a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×