eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Új határátkelő Horgosnál?

A mórahalmi önkormányzat támogatja, hogy egy új átkelőhelyet alakítsanak ki a homokháti kisváros és Horgos között a magyar-szerb határon - közölte Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester

A politikus úgy fogalmazott, Szerbia - a magyar kormány által támogatott - európai uniós csatlakozását igyekeznek a helyi közösségek szintjén is segíteni. Amikor Szerbia uniós tagország lesz, megnyílik a lehetőség a schengeni csatlakozáshoz is, ennek időpontját jelenleg azonban még nem lehet meghatározni, de a felkészülést el kell kezdeni.

A határ menti települések arra törekszenek, hogy öt kilométerenként megfelelő infrastruktúrával ellátott határkeresztezési pontok legyenek, ahol határátkelő helyeket lehet kialakítani. Szerbia schengeni csatlakozását követően pedig megfelelő közlekedési kapcsolatot teremtenek a szomszédos települések között - mondta a polgármester.

Az Ásotthalom és Királyhalom közötti határátkelőhelyért - amely forgalma nyaranta már összemérhető a tompaival - tizennyolc évet küzdöttek a Homokhátságon és Vajdaságban élők - emlékeztetett Nógrádi Zoltán, aki bízik abban, a Mórahalom és Horgos közötti átkelőre nem kell ennyit várni. Hozzátette: hosszú évek eltelhetnek addig, amíg az első autó átgördül itt a határon.

A szomszédos településeket a határhúzás előtt jól karbantartott gazdasági út kötötte össze. Az ide elképzelt átkelőt az önkormányzat már szerepelteti a helyi területrendezési tervben és az elképzeléséket eljuttatta a megyéhez is, hogy az országos területrendezési tervbe is bekerüljön. A következő lépés a konkrét tervek elkészítéshez szükséges anyagi források előteremtése lesz - tudatta a politikus.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×