INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Kifulladóban a civil ellenzék? - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy a sorozatos demonstrációk azt mutatják, kifulladóban van a civil kormányellenes csoportok mozgósítóereje. A Népszabadság arról ír, hogy a kormány húsba vágóan büntette azokat a településeket, ahol ellenzéki győzelem született a tavaly őszi önkormányzati választásokon.

Az Európai Parlament jogi bizottságában a képviselők a Legfőbb Ügyészség legutóbbi levele alapján kérdezik majd meg Kovács Bélát mentelmi ügye tárgyalásakor, ez a levél nem tartalmazott érzékeny információkat - mondta Nina Slaoranta, az EP kommunikációs igazgatója a Magyar Nemzetnek. A szóvivő elmondta: a jogi bizottság február 23-24-én ülésezik, de még nem tudni, hogy napirendjén szerepel-e majd a kémkedés gyanújába keveredett jobbikos Kovács Béla EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztése.

Csaknem ezren kérték vissza a megyei matricáért kifizetett pénzüket hétfő délutánig az állami Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatótól - írta a Népszabadság. A szervezet úgy becsüli, hogy mintegy 20 ezer matricát váltanak vissza, vagyis 100 millió forintot kell majd visszafizetniük a március 15-i határidőig. Januárban összesen 1,44 millió matricát értékesítettek, ebből az éves 220 ezer, havi 92 ezer, tíznapos 510 ezer volt, a többit a megyei matricák tették ki.

Az Index Jeszenszky Géza korábbi washingtoni magyar nagykövet Colleen Bellnek írt üdvözletéből idéz. Az Antall-kormány külügyminisztere az új amerikai nagykövetnek arról írt, hogy barátok között előfordul, hogy bizonyos ügyekben nem értenek egyet, de ettől teljesen különböző dolog alaptalan vádakat terjeszteni az Egyesült Államokról. A diplomata az Egyesült Államok politikájával és az amerikai életformával kapcsolatos magyarországi tudatlanságról, illetve az Amerikáról terjesztett hamis híresztelésekről és alaptalan vádakról is írt.

A Népszabadság arról ír, hogy a kormány húsba vágóan büntette azokat a településeket, ahol ellenzéki győzelem született a tavaly őszi önkormányzati választásokon. Miközben például Debrecenben, Egerben vagy Nyíregyházán tavaly év végén látványos felhajtások közepette jelentették be a körzet fideszes országgyűlési képviselői, hogy mekkora összegű rendkívüli támogatást kap a város, addig a baloldali vezetésű Szeged, Gyöngyös vagy Kazincbarcika egy fillért sem kapott.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy kérdéses, hogy mekkora tömeget mozgathat meg március 15-én a baloldali ellenzék. Elemzők szerint a sorozatos demonstrációk azt mutatják, kifulladóban van a civil kormányellenes csoportok mozgósítóereje. Ismét eljöhet Gyurcsány Ferenc ideje és folytatódhat a versenyfutás a baloldal vezető pozíciójáért.

Az Index összeállításában arról lehet olvasni, hogy a Windows 10 nemrég kiadott demóverziójában sokkal több a modern vonás, mint a korábbiban. A tesztelőknek néha olyan érzésük van, mintha nem is egy operációs rendszerben lépkednénk, hanem egy weboldalon. A beállítások újfajta menüjében lévő ábrák egyáltalán nem hasonlítanak sem a régi ikonokra, sem a Windows 8-as csempékre. A Windows 10 nemcsak egy új rendszer lesz a Microsofttól, hanem valódi korszakváltást hoz a társaság és a felhasználók életében.

A Portfolio arról ír, hogy nem elég, hogy fizetniük kell, máris dupla különadó terheli a kockázati tőkealap-kezelőket. Ugyanis azzal, hogy 2015 januárjától él a befektetési alapok különadója, a kockázati-tőketársaságoknak a pénzügyi szervezetek különadója mellett már ezt is fizetniük kell. Szakértők szerint a kezdő vállalatokat segítő társaságokat és gyakorlatilag a visszatérítendő uniós forrásokat is megadóztatja a kormány.

A Napi.hu a budapesti település-szerkezeti szabályozásról közöl cikket. A Fővárosi Közgyűlés által múlt héten módosított határozat miatt a belvárosi házak tetőtereit nem lehetne majd beépíteni, így a társasházak nem tudnak megújulni. A portál szerint a rendelet szerint leginkább az új emeletek építése vált kérdésessé, de eközben a kerületeknek is meg kell alkotniuk a saját szabályozásukat.

A Pénzcentrum arról ír, hogy mennyien veszik fel halott rokonuk nyugdíját Magyarországon. A statisztikák szerint 2014-ben mintegy 1,3 milliárd forint nyugdíjat utaltak el azért, mert - többnyire a közeli hozzátartozók - nem jelentették időben az érintett elhalálozását. A Nyugdíjfolyósító szerint egy követelés megtérülése éveken keresztül is elhúzódhat.

Hanganyag: Szabó Gergõ
A címlapról ajánljuk