eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Találkozók sora a német kancellár budapesti útján - a nap hírei

Magyarország legfontosabb gazdasági partnerének nevezte Németországot Orbán Viktor kormányfő. Márciustól küldik a bankok az elszámolási értesítőket a devizahiteleseknek. Drágulnak az üzemanyagok szerdán.

Magyarország legfontosabb gazdasági partnerének nevezte Németországot Orbán Viktor kormányfő a német kancellárral folytatott budapesti megbeszélése után. Angela Merkel arról beszélt, hogy kiszámíthatóságot szeretne az európai politikában, amiben nagy szerepe van az energiabiztonság megteremtésének. Mindkét politikus sürgette az ukrajnai válság békés megoldását, és hangsúlyozta: egyik ország sem fogja fegyverekkel támogatni Kijevet. Angela Merkelt a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorává avatták az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen. A politikus találkozott magyarországi német vállalatvezetőkkel, akik konstruktív egyeztetéseket szorgalmaztak a fontos gazdaságszabályozási kérdésekben. Budapesti látogatása végén a német kancellár felkereste a Dohány utcai zsinagógát és magyarországi zsidó szervezetek vezetőivel találkozott.

Márciustól küldik a bankok az elszámolási értesítőket a devizahiteleseknek, míg a forinthitelesek és a hitelüket ténylegesen devizában törlesztők csak augusztus-szeptemberben kapnak ilyen értesítőt - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A pénzügyi intézmények 2015. február 1-jei fordulónappal kötelesek elszámolni a tisztességtelenül felszámított árfolyamréssel és kamatokkal, költségekkel a deviza és a deviza alapú hitelesek felé. Szintén ezzel a fordulónappal kell forintra átváltani a fennmaradó tartozást.

A növekvő hitelezési aktivitással lát esélyt a bankadó csökkentésére a nemzetgazdasági miniszter, amiről már tárgyalnak a bankszövetséggel. Varga Mihály a Kossuth Rádióban azt mondta: a kormány azt szeretné, ha nőne a pénzintézetek hitelezési aktivitása, mert ez elengedhetetlen a beruházások növekedéséhez.

Magyarország helyzete sokat javult az elmúlt években pénzügyi kockázati szempontból - mondta az Államadósságkezelő Központ új, február 1-jei hatállyal kinevezett vezérigazgatója. Barcza György hangsúlyozta: a magyar állam folyamatosan javítja a külfölddel szembeni devizapozícióját. Kiemelte: 2010 és 2014 között Magyarország bruttó külföldi devizaadóssága 100 milliárd euróról 64 milliárd euróra csökkent.

Nem jár automatikusan a nyugdíjbiztosítás utáni adókedvezmény. Az üzleti társaságokkal kötött biztosítások után a biztosító igazolása alapján, a személyi jövedelemadó bevallásukban igényelhetik vissza az adókedvezményt az ügyfelek. Az adóhatóság a szja-bevallás benyújtását követő 30. napon utalja vissza a pénzt.

Drágulnak az üzemanyagok szerdán. A Mol 2-2 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Az autósok a benzint literenként átlagosan 332, a dízelt pedig 350 forintért tankolhatják majd.

Március 26-ig lehet javaslatot tenni arra, hogy milyen kérdések legyenek a májusban kezdődő internetről szóló konzultáción - mondta a nemzeti konzultációt vezető miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett: az Európai Parlament is az egységes digitális piac kialakításán dolgozik, amelynek a része lehet, hogy a befektetéseket nem kezdeményező, de jelentős bevételeket termelő cégek is adózzanak minden uniós tagállamban.

Felfüggeszti a háztartási nagygép-csere pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca a források kimerülésével indokolta a döntést. A programban kedd délután 4 óráig lehet még pályázatokat benyújtani. A befogadható pályázatok a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban.

Az elmúlt héten nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Az Országos Epidemiológiai Központ összegzése szerint 47.600-an betegedtek meg. Az ÁNTSZ - különösen az idősek számára - továbbra is ajánlja a védőoltást. A szolgálat ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a védettség kialakulásához 1-2 hét szükséges.

Tovább nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: 124 ezer hektárnyi terület áll víz alatt, ennek csaknem a fele vetés illetve szántó. Siklós Gabriella közölte: a legkritikusabb a helyzet az Alföld középső-, illetve déli részén. Hozzátette: hozzávetőleg hétszázan vettek részt a védekezésben a hétvégén is.

Elhunyt Bitskey Tibor színművész. A nemzet színésze 86 éves volt. A művészt Várkonyi Zoltán Jókai-filmjeiből ismerte meg a nagyközönség, de a színházszeretők láthatták őt Cyrano, Trisztán és Vronszkij szerepében is. 5 éven át a Nemzeti Színház, majd 10 évig a Vígszínház elismert művésze volt, ahol a kor nagyjaival játszott együtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×