eur:
394.34
usd:
370.5
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Merkel az illiberális szóval nem tud mit kezdeni

Az illiberális szóval a demokráciával összefüggésben nem tud mit kezdeni - mondta Angela Merkel német kancellár az Orbán Viktorral tartott tájékoztatón. A magyar kormányfő viszont épp arról beszélt, hogy nem minden demokrácia szükségszerűen liberális. A találkozón az ukrajnai helyzet és az energiaellátás is kiemelt szerepet kapott.

A társadalmi párbeszéd jelentőségét méltatta Angela Merkel az Országházban. A német kancellár, aki egynapos látogatásra érkezett hétfőn, az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követő sajtótájékoztatójukon kiemelte: a magyar kormánynak nagy többsége van, de az ellenzék, a civil társadalom és a média szerepét is értékelni kell.

Angela Merkel az ukrajnai helyzettel, az energiaellátással kapcsolatban hangsúlyozta az energiaforrások diverzifikálásának jelentőségét is, mint mondta, a kiszámítható és megbízható energiaellátásért kell dolgozni.

A német kancellár kérdésre válaszolva közölte: az illiberális szóval a demokráciával összefüggésben nem tud mit kezdeni.

Orbán Viktor a tájékoztatón a többi között arról beszélt: Nem minden demokrácia szükségszerűen liberális, és "ha valaki azt akarja mondani, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális, az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit nem adhatunk meg neki".

A kormányfőt az energiapolitikáról is kérdezték, amire válaszul kifejtette: a magyar ipar és a magyar háztartások elsősorban gázra épülnek, ezért Magyarország kitettsége nagyságrendekkel nagyobb, mint Németországé. Az idén lejár Magyarország hosszú távú gázszállítási szerződése, és Magyarországra ma komoly mennyiségben csak Oroszországból érkezik gáz. "Ez egy probléma", amit az év első felében meg kell oldani, egyébként nem működnek a háztartások és a magyar ipar - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kifejtette: Németország a magyar történelem elválaszthatatlan része, az elmúlt évek gazdasági együttműködése pedig a bizonyíték arra, hogy Németország a magyar jelen és jövő része is lesz.

A kormányfő közölte: a kancellárral folytatott megbeszélésen szó volt az orosz-ukrán konfliktusról, amellyel kapcsolatban a magyar kormány álláspontja az, hogy "mi, magyarok csak a béke pártján állhatunk". Magyarország semmi olyat nem tud támogatni, ami elmélyíti a konfliktust - mondta.

Orbán Viktor azt is tudatta, hogy Magyarország támogatja az eurázsiai együttműködéssel kapcsolatos német tervet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×