INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Javul a felsőoktatás exportképessége - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A Magyar Nemzet a Corvinus Egyetem elemzését idézve azt írja, hogy a felsőoktatás exportképessége javul, az itt tanuló külföldi diákok aránya nagyobb mértékben nő, mint a külföldön tanuló magyaroké. A Népszabadság szerint nagyobbrészt más áruházaiban foglalkoztatja tovább bezárásra váró tucatnyi egysége dolgozóit a magyarországi Tesco.

A Magyar Nemzet a Corvinus Egyetem elemzését idézve azt írja, hogy a felsőoktatás exportképessége javul, az itt tanuló külföldi diákok aránya nagyobb mértékben nő, mint a külföldön tanuló magyaroké. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy ugyanezen időtávon Ausztria majdnem megduplázta, Lengyelország megháromszorozta, Csehország és Szlovákia pedig ötszörösére növelte az ott tanuló külföldi diákok számát.

A Népszabadság szerint nagyobbrészt más áruházaiban foglalkoztatja tovább bezárásra váró tucatnyi egysége dolgozóit a magyarországi Tesco. A távozók végkielégítéséről ugyanakkor még tárgyal a vállalat a szakszervezetekkel, de megszülethet az egyezség.

Az Index.hu a Quartz összeállítására hivatkozva arról számol be, hogy negyvenhat európai ország vezetőjéből csupán nyolcan vállalják, hogy nem vallásosak. A lista egy hete még rövidebb lett volna, de azóta Görögországban kormányfői megbízatást kapott a Szirizát vezető Alexisz Ciprasz.

A Népszabadság szerint a szociálliberális kormányok alatt a lakossági gázdíj jórészt követte a nemzetközi olajárak változását. Ez ma akár több mint tízszázalékos további mérséklést diktálna, a Fidesz-kabinet rezsicsökkentési láza mégis pont most lohadt le. Az ügyben illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a lappal annyit közölt: a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal az árelőkészítő hatóság, amely figyelembe veszi a korábbi időszak tényadatainak alakulását.

A Magyar Nemzetből megtudhatják: a héten folytatódik az a bírósági eljárás, amelyet a vádlottak miatt a második tábornokpernek is neveznek a sajtóban. A sikkasztás, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult eljárás hét terheltje között ugyanis ott van a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektora és két ezredes is.

Az Index.hu a Police.hu alapján arról ír, hogy pénteken hajnalban kaptak bejelentést arról, hogy az M1-es autópályán egy Hegyeshalom irányába közlekedő magyar rendszámú taxiban koszovói állampolgárok utaznak. A menekültek elmondták, a Keleti Pályaudvaron egyeztek meg a taxisofőrrel, hogy Münchenbe fuvarozza őket. Induláskor a 700 eurós viteldíjat egy összegben kifizették neki. A 47 éves budapesti taxis ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A Napi.hu az American Express egyik felmérését idézve azt írja: az.amerikaiak egy része is szereti készpénzben tartani megtakarításait, a válság óta egyre inkább. Meglepő tény lehet, hogy nemcsak az idősebbek dugdosnak házaikban készpénzt.

A Portfolio szerint az elmúlt években gyökeresen megváltozott az internettel való kapcsolatunk. Az asztali számítógépek helyett egyre inkább okostelefonokon és táblagépeken internetezünk és a mobilizáció még csak éppen hogy elkezdődött. Hamarosan elárasztják a világot az okoskütyük, beférkőznek az otthonainkba és az autónkba is.

A Pénzcentrum összeszedte, mi a teendő, ha betörnek hozzánk. Eszerint: minél hamarabb értesítsük a rendőrséget. A helyszínelés után ellenőrizzük, mi is tűnt el egész pontosan. Érdemes készíteni tételes listát a vagyontárgyakról. A fénykép csak az egyik, de nem kizárólagos bizonyítási lehetőség a kárigény alátámasztására. A kár rendezéséhez a biztosító az eredeti számlát kéri, vagy a számlamásolatot, amit a garanciajegy alapján a vásárlás helyén beszerezhető.
A címlapról ajánljuk