eur:
389.15
usd:
362.88
bux:
67977.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem fognak örülni a benzinesek

Az elmúlt hetek tendenciájával szemben a héten mérsékelten emelkedett a finomított termékárak jegyzése, ráadásul rásegített erre a forint gyengélkedése is. A dízel esetén nagy valószínűséggel nem láthatunk majd áremelkedést, míg a benzin esetén akár 4-5 forintos emelkedés sem elképzelhetetlen - értékel a Portfolio.hu.

Tétova mozgás jellemezte a héten a Brent árfolyamának mozgását, sem komoly esést, sem emelkedést nem láthattunk a fekete arany piacán. A makroadatokat figyelve a héten is inkább a keresleti oldal gyengülését kellett volna látnunk, de a közel-keleten újból fellángoló konfliktus miatti félelem alulról támasztotta a fekete arany árfolyamát.

A finomított termékárak vegyes elmozdulást mutattak a héten, a benzin esetében 2,8 százalékos emelkedés mutatkozott. A gázolaj átlagára viszont nem változott, 0,1 százalékos "emelkedés" volt megfigyelhető.

A hazai fizetőeszköz a múlt heti 221,8-as átlagos szintekről a héten 223-ig gyengült a dollárral szemben, ami kedvezőtlenül hat a hazai autósok számára. A dolláros átlagárak emelkedése csak a benzinár esetén volt kellően nagy ahhoz, hogy a hazai fizetőeszköz gyengülése megmutatkozzon az forintos árakban. A benzin forintban mérve 3,3 százalékos emelkedést produkált, miközben a gázolaj 0,6 százalékkal került feljebb.

A Portfolio előrejelzése szerintvárhatóan szerdán vegyes árelmozdulásra kerül majd sor a hazai kutakon. A benzin esetében literenként 4-5 forintos emelkedésre, míg a gázolajnál az árak szinten tartására kerülhet majd sor. (Az elmúlt hetekben ennek éppen a fordítottját tapasztalhatták az autósok, vagyis miközben a benzin ára majd 30 forintot esett addig a dízel alig több mint 10 forinttal jött lejjebb.) A lépést elsősorban a finomított termékárak közül a benzin emelkedése, kisebb részben a forint gyengélkedése indokolja, míg a dízel dollárban megfigyelhető stagnálását a forint gyengülése sem tudta érdemben kimozdítani, így a dízel árfolyamának szinten tartása ezzel indokolható.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×